Beriša: Situacija na severu nije povoljna za popis stanovništva

Iljir Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Šef Kosovske agencije za statistiku Iljir Beriša rekao je da je prema međunarodnim preporukama potrebno nekoliko preduslova da bi popis stanovništva bio uspešan, a prema njegovim rečima, nije preporučljivo da se ovaj proces odvija kada je politička situacija napeta, prenosi Ekonomija onlajn.

Beriša dodaje da se nada da će, imajući u vidu situaciju na severu Kosova, i opštine sa srpskom većinom učestvovati u ovom proces.

"Međunarodne preporuke za popisa stanovništva, da bi on bio uspešan, između ostalog su da se u tom trenutku u nekoj zemlji ne održavaju izbori, da nema vanredne situacije kao što je slučaj pandemije ili zemljotresa, ili drugih prirodnih katastrofa. Takođe, nije preporučljivo da se u nestabilnoj političkoj situaciji organizuje popis. Vjerujemo i nadamo se da će zavladati mir i da će se stvoriti uslovi da se izvrši popis stanovništva i u četiri severne opštine", rekao je on.  

Beriša je dodao da je do odlaganja procesa popisa stanovništva za 1. novembar došlo zbog kašnjenja u procedurama za postupanje po sporazumu o saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Objasnio je da posle nekoliko meseci nisu uspeli da potpišu ovaj sporazum, ali da su počeli da sprovode aktivnosti po sopstvenoj proceduri. 

"Onda smo tražili od vlade od premijera da nam da još dva meseca“, rekao je on.

 Poslednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine, ali nije obuhvatio stanovnike opština sa srpskom većinom na severu – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Popis koji je trebalo da bude obavljen 2021. godine odložen zbog pandemije kovida.