Bilčik: Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu, lopta u rukama nove vlade

Vladimir Bilčik
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i da je to jasan i nepromenjen stav. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu, naglašava Bilčik, prenosi RTS.

Bilčik poručuje da Evropski parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratnim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

"Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije protiv Rusije. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji", poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, Bilčik je naveo da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su "bili prisutni i na početku pristupnih pregovora", a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka Srbije na putu evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao na to da je u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalno-ekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini Srbija bez Vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

"EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu", poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak Srbije u procesu usvajanja ustavnih amandmana, kao i korak napred učinjen na aprilskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

"Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade", zaključio je Bilčik, prenosi Tanjug.

Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.

"Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog klastera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agendu i održivo povezivanje. To je važan signal za Srbiju koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi što je na dobrobit svih građana", poručio je Lenarčić.

On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Beograd pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava, kao i u dijalogu sa Prištinom.

"Obe tačke su od suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU", kaže Lenarčić.

Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao na to da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođenje dogovora o energetici između Beograda i Prištine.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenost i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU–Srbija pregovaračkim okvirom", zaključio je Lenarčić.

Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao "najvažniji politički i ekonomski partner Srbije nastaviti da podržava ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Ona je takođe "podsetila" predsednika Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajedničkim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove Vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike, uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Viola fon Kramon.