Bisljimi izvestio poslanike o dijalogu, opozicija kaže da nije bilo poverljivih dokumenata

Besnik Bisljimi
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljmi izvestio je o najnovijim dešavanjima u dijalogu sa Srbijom poslanike koji su članovi Odbora za spoljne poslove i dijasporu, ali je sednica održana iza zatvorenih vrata, bez medija, zbog, kako je obrazloženo, obelodanjivanja poverljivih dokumenat. Nakon sastanka, poslanici vlasti i opozicije imali su suprotstavljene stavove, a opozicija tvrdi da nikakvi poverljivi dokumenti nisu objavljeni, preneo je Albanijan post.

Predsednica Odbora za spoljne poslove i dijasporu Arbereše Krieziju-Hiseni, iz redova Samoopredeljenja, tvrdi da je Bisljimi otkrio poverljiva dokumenta.

"Odlučili smo da održimo zatvoren sastanak, jer nas je potpredsednik vlade upozorio da će sa nama podeliti neka dokumenta koja su poverljive i nije poželjno da ih delimo sa javnošću jer je proces veoma krhak u ovoj fazi", rekla je ona.

Prema njenim rečima, poslanici su dobili informacije koje su, tvrdi, bile neophodne.

"Naš fokus je bio na slučaju Banjska. Mnogo smo razgovarali o tome šta se sada očekuje u procesu dijaloga, dobili smo informacije za koje smatram da je bilo neophodno da ih podelimo, posebno za poslanike opozicije koji s vremena na vreme puštaju informacije koje su potpuno neistinite", navela je Krieziju-Hiseni.

S druge strane, poslanica iz redova Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši je demantovala poslanicu Samoopredeljenja.

"Uvek smo transparentni, jer cenim da dijalog ima određeni stepen poverljivosti, ali neke ključne stvari treba da znate vi kao mediji. Međutim, nije bilo ni jedne informacije koja se smatrala poverljivom. Sve što vlada pokušava je da napravi dramu navodno razgovarajući o nečemu poverljivom. Nije bilo ničega", rekla je Musljiu-Šoši.

Kaže da je tražila da vlast odgovori da li su SAD i EU partneri sa kojima sarađuju, kao i da li Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak nisu kredibilni u svom predstavljanju.