Bisljimi: Nismo u fazi pregovora sa Srbijom, u fazi smo u kojoj treba da se primeni sporazum

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera Besnik Bisljimi izjavio je večeras da Kosovo nije u fazi pregovora sa Srbijom, već u fazi kada mora da primeni osnovni sporazum za koji kaže da je važan korak na putu normalizacije i kao takvog ga treba shvatiti ozbiljno, prenosi Koha.

Bisljimi je u intervjuu za KTV rekao da je Srbija poslala pismo Evropskoj uniji, u kojem navodi da nema sporazuma sa Kosovom i da stoga nema obavezu da ga primeni.

"Mi nismo u fazi kada pregovaramo sa Srbijom. Imamo problem zbog toga što je Srbija poslala pismo Evropskoj uniji u kojem kaže da nema sporazum sa Kosovom, dakle ni obaveze za implementaciju, i da nikada neće dozvoliti da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija, niti da se pridruži organizacijama koje su povezane sa UN, te da ne priznaje teritorijalni integritet Kosova, što znači otvorenu pretnju napadom", naveo je Bisljimi.

Kako kaže, ne treba da se ide u Brisel da se ubeđuje Srbija da potpiše sporazum.

"Imamo izjavu Aleksandra Vučića koji kaže da Srbija poštuje sve svoje sporazume koje je potpisala. Ovo je poziv međunarodnoj zajednici da ga nateraju da to potpiše. On kaže - ako želite da implementiram sporazum sa Kosovom, ubedite me da ga potpišem, jer poštujem i sprovodim samo sporazume koje sam potpisao", rekao je Bisljimi.

Govoreći o odluci Centralne banke, Bisljimi tvrdi da je Kosovu naneta šteta nezakonitim unošenjem novca.

Prema njegovim rečima, dokazano je koliko Srba prima novac i koliko bankovnih računa imaju, u kojim bankama i u kojim opštinama.

Bisljimi je dodao da su dokazali da je deo novca koji dolazi iz Srbije namenjen kriminalnim grupama.

"Obavestili smo međunarodnu zajednicu koliko je sredstava uvedeno na Kosovo za koje smo bili svesni, oko 24 do 25 milijardi srpskih dinara. Nijedna transakcija izvršena u dinarima ne može se evidentirati na računima države, tako da su svi deo sive ekonomije. Ovo zatim određuje rangiranje Kosova na međunarodnom nivou na osnovu prihoda po glavi stanovnika i kroz ovo rangiranje utiče na strane investicije na Kosovu. Dokumentovali smo, jednu po jednu, sve štete po Kosovo zbog ilegalnog ulaska novca. Pokazali smo razliku između iznosa koji se prijavi da uđe i onoga što Srbija izjavljuje da šalje za obrazovanje i zdravstvo, koja ide za naoružanje i za 'Civilnu zaštitu' ili za 'Severnu brigadu'", kazao je Bisljimi.

Kako je rekao, više od 26.000 srpskih penzionera na Kosovu ima račune u kosovskim bankarskim institucijama i "nemaju problema sa otvaranjem računa".

"Srbi mogu da otvore bankovne račune za poslovanje sa evrom, a to može da se uradi u roku od 10 dana. Mogućnost otvaranja računa postoji, broj je takav da se otvaraju za 10 dana i većina njih ima aktivne bankovne račune", rekao je Bisljimi.

Kaže da Srbi prihvataju kosovsku penziju u evrima.

Zamenik kosovskog premijera naveo je i da su mere Evropske unije prema Kosovu - privremene.

Pominjući sporazume iz Brisela o registarskim tablicama i energetici, Bisljimi je rekao da je Kosovo trajno rešilo te probleme.

Po pitanju Banjske, kaže da tužilaštvo u tom slučaju ne traži izručenje "vođe napada 24. septembra" Milana Radoičića.

"Kako da tražim veću posvećenost Brisela kada to opredeljenje nedostaje u Prištini. Tužilaštvo na Kosovu ćuti i ne kaže 'izručite nam Radoičića, jer vreme ističe', a što duže ostaje na Kopaoniku, postoji opasnost od napada. Tužilac koji je morao argumentovano da ide ispred nas, koči nas", rekao je Bisljimi.

Navodi da je Brisel pogrešio sa navodima da Srbi na severu tri nedelje neće moći da registruju automobile sa RKS registarskim oznakama, jer je to, prema njegovim rečima, podstaklo tenzije. Dodao je da pitanje registarskih tablica nije bilo problem ni za građane Srbije na severu, ni za Vladu Kosova.