Bitići: U Albaniji izabrali "manje zlo", Kurtijevo mešanje pogrešno

Avni Bitići
Izvor: Facebook

Bivši portparol DPK Avni Bitići rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti napravio grešku bez presedana mešajući se u izbore u Albaniji, kao što se, kako je naveo, Aleksandar Vučić meša u procese na Kosovu, prenosi Gazeta ekspres.

"Političke intervencije Aleksandra Vuičića na severu Kosova pogrešne su kao i intervencije Aljbina Kurtija u Albaniji. Kosovo je nezavisna i suverena država i postoje neka pravila međunarodnog prava koja jasno navode da se premijer suverene države ne može mešati u izborni proces druge države, uprkos bratskim odnosima“, rekao je Bitići.

On je mišljenja da su protekli izbori u Albaniji održani u demokratskoj i fer atmosferi.

"To su jedni od najboljih izbora koje je Albanija imala. Ne mogu se upoređivati sa zemljama EU već sa sistemom u kome je zemlja bila. Od monizma i prvih izbora, Albanija je prošla kroz razne reforme i promenila sistem“, rekao je on.

Bitići je naveo da su protekli izbori u Albaniji bili slobodni i pošteni, uprkos manjim incidentima.

"Izborni rezultat je neosporan, uprkos vrlo lošoj izjavi Ljuljzima Baše. To nije smela da bude izjava opozicionog lidera koji je izgubio izbore. S obzirom na način na koji je izgrađena atmosfera tokom kampanje, u kojoj je bilo ubistava u Elbasanu, naoružane grupe koje su zaustavljale i kontrolisale građane, izborni dan i rezultati izbora su bili normalni“, rekao je on.

Bitići kaže da je Edi Rama pobedio na izborima u Albaniji jer su, prema njegovim rečima, Albanci izabrali "manje zlo“.