Bocevski: Kritičan period za region, svako okupljanje lidera doprinosi smirivanju tenzija

Ivica Bocevski Skoplje
Izvor: Kosovo Online

Svaki susret na visokom nivou, predsednika i premijera Balkana, doprinosi daljem razvoju regiona, miru i evropskim integracijama, te je svrha Procesa Brdo-Brioni, pa i sutrašnjeg samita u prestonici Severne Makedonije, upravo da se ubrza evropska integracija Zapadnog Balkana, kaže za Kosovo onlajn diplomatski savetnik u Centru za istraživanje i primenjenu politiku u Skoplju, Ivica Bocevski.

Posebno ističe da je dobro što će se sutra za istim stolom naći predstavnici Srbije i Kosova, samo nekoliko nedelja nakon susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Atini.

“Nadamo se da će to doprineti i da dodatno padnu tenzije na severu Kosova”, rekao je Bocevski.

Takođe, očekuje i da se se konačno dogodi “priča” oko mogućeg ubrzanja evropskog puta zemalja regiona, koje bi pred Evropsku uniju mogle da izađu sa zajedničkim stavom, jer se, ukazuje, region nalazi u kritičnom periodu, budući da je fokus na Ukrajini i Moldaviji, dok je Zapadni Balkan, čini se, pomalo zaboravljen u Briselu.

Kada je reč o 2030, kao godini u kojoj bi zemlje regiona mogle postati članice, a što je spomenuo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Bocesvki priznaje da je pomalo skeptičan kada zvaničnici govore o datumima koji nisu u okviru njihovog mandata, ali da se nada da će i Mišelov naslednik potvrditi taj rok.

Napominje, međutim, da je to posle te Mišelove izjave usledila “kakofonija” u Uniji.

“Prvo nas je nakon te izjave Emanuel Makron polio sve hladnom vodom, kada je rekao da to sada nije na stolu. A, kada Francuska, jedan od motora EU, ima izvesnu skepsu prema nekom datumu, onda ne verujem da je to nešto o čemu možemo pričati”, dodao je Bocesvki, koji je i bivši ambasador Severne Makedonije u Brazilu.

Ipak, smatra da su sve zemlje regiona pripremljene ne samo za početak pregovora, već i za ulazak u Evropsku uniju, s obzirom da proces traje dugo, da se “otegao” i da su građani umorni od priče o Uniji.

“I sastanak u Grčkoj bio je veliko razočarenje za sve nas. Od 15 zemlja koje su potpisale Solunsku deklaraciju, pre 20 godina, tamo je bila samo Grčka, a ostalih 14 – ne. I sam skup je bio više žalosno sećanje na davno prohujala vremena, umesto na nešto što će se dogoditi sutra ili prekosuta”, utisak je Bocevskog.

Iz toga zaključuje da u ovom trenutku ne postoji konsenzus po tom pitanju, ali se, iako nije prveliki optimista, nada da će se stvari promeniti.

Na pitanje može li onda Proces Brdo-Brioni ispuniti svoju svrhu, odgovara da, i pored šaljivog pravila da što je više inicijativa - to je manje dobrog duha u regionu, ipak svaki sastanak na vrhu doprinosi smanjivanju tenzija i regionalnoj saradnji.

“U tom smislu moramo da pozdravimo i ovu inicijativu, a na domaćinima je da urade nešto što ima sadržinski dimenziju skupa. Evropske integracije su nit koja nastavlja da povezuje zemlje regiona i nadam se da će Makedonija i predsednik Pendarovski to staviti na sto, kako bi i zemlje koje su u EU, Slovenija i Hrvatska, ali i ostale, dobile nešto sa ovog samita, i predstavnili sebe u Briselu”, naveo je Bocevski.

Na pitanje da li će skup u Skoplju biti prilika za razgovor Vjose Osmani i Steve Pendarovskog o nedavnoj poseti Aljbina Kurtija Makedoniji, tokom koje su se vijorile i zastave "velike Albanije" kaže da je dobro što će predsednica Kosova biti u Skoplju, jer možda objasni šta je bila svrha te posete.

“Ta poseta ostaje kontroverzna, kao i miting u Tetovu i, naročito, odnos makedonskih vlasti, jer je Kurti dobio svu pratnju koju nalaže protokol. Građanima Makedonije moraju objasniti šta se događalo oko te posete, pre i posle. Zato je dobro da je Osmani ovde i nadamo se da će ona objasniti šta je bila svrha i tog skupa u Tetovu i proglašenje Kurtija za predsednika svih Albanaca u regionu”, rekao je Bocevski.

Napomenuo je da takve poruke na Balkanu uvek stvaraju nepotrebne tenzije i lošu sliku celog regiona, a posebno se loše reflektuju na makedonsko-albanske odnose unutar Makedonije, što je ključno za tu zemlju.

“Nadamo se da ćemo zatvoriti taj slučaj, na način koji dolikuje Makedoniji i Kosovu, na način koji dolikuje našim odnosima… Sve bespotrebne tenzije i potezanje velikodržavnih ideja su regionu nepotrebne. Na Balkanu postoji pravilo da ko god je povukao neki velikodržavni projekat - završio je kratkih rukava i sa velikim tragedijama, u regionu, a naročito u svom narodu. To je velika lekcija i nepotrebno je ponavljati je”, zaključio je Bocevski.