Bother: Bojkot 21. aprila nije u interesu građana na severu Kosova

Nemačka ambasada u Prištini
Izvor: Facebook

Službenik za medije i komunikacije u ambasadi Nemačke u Prištini Kristijan Bother izjavio je da bojkot glasanja za smenu gradonačelnika na severu 21. aprila nije u interesu građana, prenosi Koha.

„Ako bi građani u severnim opštinama sledili poziv na bojkot, to bi narušilo demokratsku prirodu procesa i produžilo trenutnu situaciju u kojoj aktuelni gradonačelnici ne predstavljaju ogromnu većinu biračkog tela. To ne može biti u interesu lokalnih građana“, rekao je Bother.

On je objasnio da građani sa severa 21. aprila ne glasaju za stranku ili pojedinca već iskazuju volju da li žele ili ne žele drugog gradonačelnika u svojoj opštini.

„Ovde se ne radi o glasanju za stranku ili osobu, već da iskažu svoju volju da li hoće ili ne drugog gradonačelnika. Takođe nastavljamo da pozivamo sve političke aktere da podstaknu građane da glasaju. Mogućnost glasanja i ostvarivanje svojih prava je suština demokratije. Nemačka i druge zemlje su u potpunosti podržale zahteve za stvaranjem procedure za razrešenje gradonačelnika. Ali sada je na građanima da koriste postojeću proceduru“, naglasio je Bother.

Srpski predstavnici u opštinskim izbornim komisijama na severu podneli su u ponedeljak ostavke na te dužnosti, a Srpska lista je pozvala građane da ne učestvuju u glasanju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je 7. aprila na konferenciji za medije da je stav te političke partije da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice, kako je istakao, nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova, jer je Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Naveo je i da nije video nijedan referendum na koji se izlazi „uz prisustvo kamera“.

Elek je istakao da su Srpska lista i Srbi bili konstruktivni, u želji da učestvuju u procesu referenduma kako bi bili smenjeni gradonačelnici koji nemaju legitimitet, što su dokazali tokom potpisivanja peticija, i pored toga što je i tada "Kurti sprovodio jednostrane elskalatorne poteze na severu Kosova".

Podsetio je da su gradonačelnci izabrani 23. aprila prošle godine, na izborima na kojima je ukupno glasalo 1. 567 birača, od čega 13 Srba, što je svega 3,47 odsto upisanih birača.