Brnabić: Kurti ukinuo Srbima pravo na izbore a priča o autokratskim režimima

Ana Brnabić
Izvor: Vlada Srbije

Čovek koji je Srbima na KiM ukinuo u 2022. godini osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, zaista nema nikakvo pravo da priča o autokratskim režimima, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić za TV B92 povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao autokratom.

"Gospodin Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što mu ostaje je da napada Aleksandra Vučića koji je izvor njegovih frustracija", dodala je Brnabić.

Ona je dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na Kosovu da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima, preneo je RTV.

Govoreći o pritiscima na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Brnabić je rekla da se Srbija bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao "jedna suverena zemlja".

"Mislim da moramo da branimo i štitimo naše interese, sasvim je jasno da moramo da ostanemo ona zemlja koja brani načela međunarodnog prava, međunarodnog pravnog poretka Saveta bezbednosti UN. To je jedini mogući put pred nama, jer to su naši argumenti za odbranu naše pozicije", naglasila je Brnabić.

Premijerka je, kako je preneo Tanjug, navela da su oni sa Zapada koji govore o tome da Srbija mora da ima striktniji stav po tom pitanju, "brutalno pogazili naš teritorijalni integritet i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosovo, ali i kada su izvršili agresiju na našu zemlju koja nije nikoga napala, na jednu suverenu međunarodno priznatu zemlju, to su uradili bez bilo kakve odluke SB UN. Oni po svaku cenu brane teritorijalni integritet Ukrajine, što je potpuno u redu, ali oni su sve osnovne principe međunarodnog prava i poretka polomili na grbači Srbije 1999. godine", poručila je Brnabić.