Brnabić poručila Rotu: Podržavate Kurtija dok stvara poslednji geto u Evropi

Premijerka Srbije Ana Brnabić u Londonu
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predsedniku Spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihaelu Rotu da podržava Aljbina Kurtija koji je stvorio poslednji geto u Evropi „u kome se na ljude može pucati, mogu se hapsiti, mučiti i zabranjivati im se pravo glasa, samo zato što su Srbi“.

Brnabić je tako na Tviteru odgovorila na Rotov poziv da EU i SAD razmotre svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu i Srbiji, kritikujući predsednika Aleksandra Vučić da "podriva vodeće principe Evropske unije i podstiče nacionalizam i mržnju". 

Brnabić je ovu Rotovu optužbu definisala kao primer takozvane politike "optužbi u ogledalu“ (AiM).

„Po definiciji, AiM je tehnika podsticanja govora mržnje u kojoj neko lažno pripisuje svojim protivnicima namere koje ima prema sebi. Vi u suštini optužujete predsednika Aleksandra Vučića za nacionalizam i mržnju, iako je on bio prvi premijer Srbije koji je ugostio premijera Albanije u poslednjih 68 godina i javno pozvao na „istorijsko pomirenje“ između Srba i Albanaca. To je samo jedna od mnogih stvari koje je uradio u poslednjih 10 godina“, istakla je ona na Tviteru.

Brnabić je tom prilikom navela da Rot nipodaštava postupke Srbije, dok, s druge strane podržava Kurtija koji je rekao da Briselski sporazum ne postoji.

„Istovremeno, pozivate EU i SAD da kazne Srbiju ("preoblikuju strategiju prema Srbiji"). Zašto? Zato što smo implementirali Briselski sporazum? Zato što smo podržali regionalnu saradnju (izgradili smo autoput do Severne Makedonije, gradimo do Tirane i Sarajeva, donirali smo vakcine...)? To govorite dok sve vreme podržavate Aljbina Kurtija, koji je zapravo stvorio poslednji geto u Evropi u kome se na ljude može pucati, mogu se hapsiti, mučiti i zabranjivati im se pravo glasa, samo zato što su Srbi. Kurtija, koji je u Berlinu rekao da Briselski sporazum ne postoji“, navela je Brnabić.

Dodala je da su takvo postupanje govor mržnje protiv Srbije „za stvari koje samo i jedino možete pripisati svojim saveznicima".

„Ja svim srcem verujem da to niste nameravali da uradite, ali ste upravo to uradili", odgovorila je Ana Brnabić.