Brnabić: Pritisci na Srbiju srazmerni licemerju velikih sila

Ana Brnabić
Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je danas da je pritisak koji Srbija trpi "direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju", prenosi RTV.

Brnabić je, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, kazala da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

"Povelja UN i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas", rekla je Brnabić.

Navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo Treći svetski rat, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da su u slučaju Srbije, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

"Neselektivno znači da je teritorijalni integtitet međunarodno priznatih država nepovrediv i tačka", rekla je Brnabić.

Dodala je da on ne može biti povrediv u slučaju jedne zemlje, a nepovrediv u slučaju druge.