Brnabić: Srbija pod najvećim pritiscima od 1999. zato što je Vučić "sasuo" istinu u lice velikim silama

Ana Brnabić
Izvor: TV Happy

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija suočava sa najvećim pritiscima do sada, što je, kako je navela, reakcija na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi RTV.

Brnabić je za TV Pink rekla da trenutno Srbija trpi najveće pritiske od 1999. godine, koji su izazvani predsednikovim govorom, u kojem je, kaže, bez preteranih emocija "sasuo" istinu u lice velikim silama.

Brnabić je kazala da su pritisci pojačani i zbog potpisivanja Plana konsultacija između ministarstva spoljnih poslova Srbije i Rusije, navodeći da su negativne reakcije zbog tog dokumenta nepotrebne, jer on nije pravno obavezujući i da se on potpisuje unazad već 26 godina.

"Da ga je iko od ovih što kritikuju i napadaju Srbiju i najavljuju deklaracije protiv naše zemlje pogledao, video bi da za razliku od sličnih planova, u ovom se ne spominje bezbednosni aspekt, niti konsultacije oko bilo kakve vojne saradnje", navela je Brnabić.

Ona je istakla da se niko iz EU nije osvrnuo na izjavu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da Srbija neće priznati rezultate referenduma koji se održavaju na istoku Ukrajine.

''Niko se na to ni osvrnuo nije, osim Jana Brenera, jednog od najkredibilnijih američkih analitičara, a niko iz EU. Ovo je pokazatelj kako se jedna država kao što je Srbija pridržava pravnih principa. Nismo naišli ni na jedan drugi komentar", poručila je Brnabić.

Dodala je da je nesrazmerno burna reakcija u odnosu na značenje Plana konsultacija pokazatelj da je tražen način da se reaguje na govor Vučića u Njujorku, jer, prema njenim rečima, određene velike sile nisu mogle da podnesu istinu koju je izneo predsednik.

"Pokušala sam i danas da razgovaram sa zvaničnicima EU, tu ne postoji nikakav prostor za razgovor, oni nas ne čuju, to su brutalne ucene, pretnje. Kada sam pričala sa predsednikom, bio je ljut, jer su ti pritisci do te mere neprincipijelni. On sad treba da ide 6. oktobra u Prag, gde će se održati prvi sastanak Evropske političke zajednice. Bukvalno su rekli "videće (Vučić) kako će se provesti tamo". Tamo će biti odnos 40 prema jedan, ne 27 prema jedan, koliko EU ima članica", rekla je Brnabić.

Dodala je da zbog pritisaka koje trpi Srbija postoji mnogo političara u SNS i članova u Vladi koji žele da država promeni svoju politiku kako bi pritisci nestali, a da predsednik  Vučić želi da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku koliko god teško bilo.

"Jedno od osnovnih načela SNS je da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku", kazala je Brnabić.