Brnabić u spomen-kompleksu "Jajinci": Srbija ne zaboravlja svoje žrtve, trajno opredeljena za mir

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je danas državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u logoru Jajinci tokom Drugog svetskog rata i položila venac na Spomenik žrtvama u spomen-kompleksu "Jajinci".

"I ove godine želim da upravo sa ovog svetog mesta poručim da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu svoje, ali ni bilo čije druge nevine žrtve oružanih sukoba, jer je Srbija svesna da svaka žrtva ima identitet, ime i prezime, baš kao što svaki zločinac ima ime i neljudsku prirodu ispunjenu mržnju i nasiljem", rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da danas još jednom kao i svake godine, ponosno i odlučno obnavljamo svoj zavet slobodi, nezavisnosti i nepokolebljivosti.

"Čast mi je što sam danas sa vama na ovom mestu izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Jajincima na pojedinačno najvećem gubilištu i grobištu iz perioda Drugog svetskog rata na području Srbije, kraj masovnih grobnica u kojima počivaju posmrtni ostaci nedužnih civilnih žrtava i učesnika antifašističke borbe", rekla je Brnabić.

Navela je da Srbija ne želi nove nestabilnosti i da je u potpunosti okrenuta miru.

"Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, perspektivna i ekonomski osnažena trajno je opredeljena da sve izazove rešava mirnim putem, dijalogom i međusobnim uvažavanje. Takođe, nećemo biti nemi na nepoštovanje i maltretiranje našeg naroda, na neuvažavanje dogovora i svakog našeg truda da se mir održi. Da naš narod živi bez straha, bez bojazni da li će preživati ili ne. Država Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu", istakla je premijerka. 

Naglasila je i da država, a posebno predsednik Srbije i Vlada Srbije, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida, matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području NDH, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetakog rata.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je Vlada donela važnu istorijsku odluku da se Muzeju žrtava genocida na staranje i upravljanje dodeli celokupno područje spomen-kompleksa "Jajinci".

Na skupu se obratio i predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Čekić koji je preživeo ustaški logor.

Ceremoniji polaganja venaca su pored predsednice Vlade Srbije, prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kao i mnogi drugi zvaničnici.