Ćari: EU da insistira na implementaciji sporazuma u celini, ne samo na ZSO

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Gani Ćari kaže da, ako EU želi konačan sporazum između Kosova i Srbije, onda ne može da insistira na formiranju ZSO, već mora da zahteva implementaciju Sporazuma iz Brisela i Aneksa dogovorenog u Ohridu, piše Bota sot.

"Ako Evropska unija zaista želi da bude dosledna, onda od Kosova i Srbije treba da traži implementaciju sporazuma u celinim a ne samo formiranje ZSO”, kaže Ćari.

Dodaje da ne bi trebalo da bude dodatnih pritiska na Kosovo.

„Ono što je vredno istaći u ovim odlučujućim trenucima, kao najvažnije za Kosovo, jeste činjenica da Kosovu ne trebaju novi pritisci, jer je to zaista veoma bolno i potpuno nepravedno. Tokom 13 godina dijaloga sa Srbijom, za svakih pola koraka koji Kosovo namerava da učini, EU, SAD i međunarodni faktor ga sve oštrije kažnjavaju”, dodaje.

Ističe da je krajnje vreme da se od Srbije traži da hitno izbaci Kosovo iz preambule svog Ustava.

“Krajnje je vreme da se zatraže ustupci i od srpske strane, počevši od hitnog izbacivanja Kosova iz preambule srpskog ustava, u kojem se i nakon nezavisnosti pojavljuje kao deo Srbije, da traži priznanje Kosova i da zaustavi svako mešanje Srbije u unutrašnje stvari i pitanja državnog uređenja Kosova“, ističe on.

Kako navodi, jedini način da se normalizuje odnos sa Srbijom je međusobno priznanje.

„Samo bi pritisak od strane međunarodnog faktora dao opipljive rezultate, kako bi došlo do konačnog dogovora Kosova i Srbije, uz obostrano priznanje čime bi se povratila bezbednost i garantovao dugoročni mir u regionu”, kaže on.

U suprotnom, dodaje, svaki manjkaviji sporazum od ovog ne bi rešio problem u potpunosti.

"Pitanje Kosova i Srbije bi ostalo na pola puta, sa kojeg bi Srbija, pre ili kasnije, mogla da preuzme okidač za nove teritorijalne sukobe u regionu i vojnu agresiju, za okupaciju najvitalnijih delova Kosova, bez kojih naša zemlja neće moći da opstane kao država, što ne bi smeo da dozvoli međunarodni faktor, ako zaista razmišlja o konačnom rešenju”, zaključio je Ćari.