CIK danas predstavlja izveštaj o peticijama za smenu gradonačelnika na severu Kosova

CIK
Izvor: Reporteri

Centralna izborna komisija predstaviće danas izveštaj o proveri potpisa za peticije za smenu gradonačelnika na severu Kosova.

U CIK-u je za Reporteri potvrđeno da će na sednici u petak biti razmotren izveštaj o verifikaciji potpisa za peticije koje su primili predsedavajući skupština opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Nakon što su peticije sa potpisima birača prosleđene Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na razmatranje i proveru, sledeći korak je organizacija glasanja za razrešenje gradonačelnika, koje se mora održati u roku od 45 dana.

Rezultati glasanja se zatim šalju predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

U opštinama na severu Kosova 19. januara su pokrenute peticije za smene četvorice gradonačelnika.

Stvaranje uslova za održavanje izbora od strane Vlade Kosova u četiri severne opštine bila je tačka dogovora između Kosova i EU za rešenje situacije na severu, posle izbora na kojima su postavljeni gradonačelnici koji nisu imali podršku srpske zajednice koja je većinska u tom delu Kosova, podseća Reporteri.