CIK kasni sa donošenjem pravilnika, još podzakonskih akata "na čekanju"

Centralna izborna komisija Kosova
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisija usvojila je danas četiri pravilnika, na osnovu Zakona o opštim izborima, ali još mnogo podzakonskih akata čeka na usvajanje, iako bi, s obzirom na propisane rokove, o njima trebalo da bude odlučeno još do kraja januara, piše Koha.

Komisija je prekršila zakonski rok za usvajanje podzakonskih akata, s obzirom da je novim Zakonom o opštim izborima, CIK propise morao da donese u roku od šest meseci, od njegovog stupanja na snagu.

"Podzakonski akti predviđeni ovim zakonom donose se u roku od šest meseci od njegovog stupanja na snagu. CIK je u obavezi da u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona izvrši usaglašavanje i sistematizaciju osoblja uprave u skladu sa ovim zakonom i važećim zakonom o državnim funkcionerima", navedeno je u članu 127. Zakona o opštim izborima.

Taj zakon usvojen je po ubrzanoj proceduri 8. juna prošle godine, a stupio je na snagu početkom jula 2023.

Ipak, usvajanje jednog dela izbornih pravilnika obavljeno je danas na sednici CIK-a.

"Radili smo. Sada kada je stupio na snagu novi Zakon o opštim izborima, radili smo na izbornoj regulativi. Mi smo se time bavili na nekoliko različitih sednica, kao i ovde u CIK-u i skoro svakog radnog dana“, rekao je predsednik CIK-a Krešnik Radonići.

Iako su propisi sačinjeni, zvaničnici CIK-a su pojasnili da su neki od njih zakočili u proceduri prevođenja.

Radonići je naveo da bi svi pravilnici mogli da budu usvojeni u petak.

Predsednik CIK-a je prošle sedmice najavio da će se na ovonedeljnom sastanku članovi CIK-a pozabaviti pitanjem peticija za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, navodi Koha, uz podsećanje da je Komisija završila verifikaciju prikupljeih potpisa, ali se proglašenje odlaže "zbog različitih stavova unutar institucije o tome ko treba da odredi datum glasanja za razrešenje gradonačelnika".