Dačić sa Bočvej: Hvala Gani što ostaje dosledna i ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Koosva

Dačić sa Bočvej
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka spoljnih poslova Gane Širli Ajarkor Bočvej obratili su se polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i studentima iz Gane koji studiraju u Srbiji u okviru programa "Srbija je svet", a šef srpske diplomatije je tom prilikom istakao zahvalnost Gani što ostaje dosledna i ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Na primeru Srbije može se videti kako su svi principi za koje su se Srbija i Gana zajedno godinama i decenijama zalagali, pogaženi, kao i međunarodno pravo. Zato se još jednom zahvaljujem Gani što poštuje međunarodno pravo i principe i ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova", kazao je Dačić.

Dodao je da Gana može biti uverena da će Srbija stajati uz Ganu u zaštiti njenih interesa i da će nastaviti da joj bude saveznik.

Šef srpske diplomatije je naveo da je jedan od glavnih ciljeva srpske diplomatije saradnja sa zemljama Pokreta nesvrstanih.

"Strateški cilj nam je saradnja sa Afrikom, a u tom smislu Gana zauzima važno mesto", poručio je.

Kako je naveo, poruke mira, solidarnosti, međusobnog uvažavanja neophodne su za prevazilaženje kriza koje postoje u različitim delovima sveta.

Dačić je istakao da Srbiju i Ganu vezuju prijateljski odnosi koji traju formalno 65 godina, kao i da su za to vreme izgrađene čvrste i neraskidive veze.

Podsetio je da prijateljstvo dve države ima korene u Pokretu nesvrstanih i ukazao da su afričke države koje su se u periodu posle Drugog svetskog rata oslobađale od kolokvijalnog jarma, najvećeg prijatelja u Evropi imale u SFR Jugoslaviji.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja između dve države cveta, a saradnja se odvija u svim oblastima.

"SFR Jugoslavija je tretirala afričke zemlje onako kako to nije činila nijedna od razvijenih država sa zapada - potpuno ravnopravno", naveo je Dačić.

Ministarka spoljnih poslova Gane Širli Ajarkor Bočvej poručili je studentima i polaznicima Diplomatske akademije da su budući lideri našeg sveta, kao i da ih je važno angažovati s vremena na vreme kako bi sagledali njihove stavove.

"Za nas je važno da vas brifujemo o odnosima naših zemalja koji su na najvećem nivou prijateljstva i nadam se da ste svesni istorije između naše dve zemlje koja seže u 1959. godinu kada smo uspostavili diplomatske odnose", kazala je Bočvej.

Kako kaže, za taj put se može reći da je put otpornosti.

"Dokazali smo da smo pravi, iskreni prijatelji, a koreni našeg prijateljstva su izuzetno duboki i sežu u Pokret nesvrstanih", kazala je.

Napominje da se ove godine obeležava 65 godina odnosa obeleženih željom za mirom, prosperitetom, ali i na zajedničkoj želji da se smire sve političke tenzije.

"Mi se zajedno zalažemo za to da svaka nacija na svoj način dolazi do prosperiteta", kazala je Bočvej.

Navela je i da je saradnja Srbije i Gane u obrazovanju svedočanstvo dobrih odnosa, a da su studenti svedoci projekta koji je "svetionik prijateljstva Srbije i Gane".

Obraćajući se studentima, Bočvej je navela da je studiranje u Srbiji otvorilo mogućnost mladim ljudima iz Gane da doprinesu svojoj zajednici.

Kazala im je da imaju i odgovornost jer su predstavnici obe zemlje, odnosno izaslanici tako što dele iskustvo dve kulture.

"Ohrabrujem vas da učite srpski jezik i da se povezujete sa svim ljudima ovde", poručila im je Bočvej navodeći da se nada da će kada se vrate kući biti u mogućnosti da doprinesu još prijateljskim odnosima Srbije i Gane.