De Riu: Teško je zamisliti evrointegracije zemalja koje imaju nerešene sporove

De Riu
Izvor: Reporteri

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu kazao je da njegova država podržava ukidanje viznog režima za građane Kosova ističući da je optimista da će pod češkim predsedavanjem biti preduzet prvi korak ka tom pitanju, prenosi Reporteri.

Italijanski diplomata podržava dijalog Kosova i Srbije, ističući da su evropske integracije idu teško "za zemlje koje imaju nerešene sporove".

"Stav Italije o liberalizaciji viznog režima bio je jasan od početka. Italija podržava liberalizaciju viza jer građanima Kosova, jedinima sa Zapadnog Balkana, nije dozvoljeno slobodno kretanje. Građani Kosova takođe znaju prirodu procedura u EU, ali naravno znaju da će Italija nastaviti da podržava stav Kosova sa svojim evropskim partnerima, pokušavajući da ubedi poslednje partnere koji još nisu doneli odluku o tome. Nadamo se da se sa češkim predsedavanjem može napraviti važan prvi korak za pokretanje ovog procesa, koji je, nažalost, do sada bio blokiran“, kaže on.

Govoreći o dijalogu, ambasador De Riu kaže da međusobno priznanje nije pominjano na početku dijaloga, ali dodaje da bi Srbija i Kosovo trebalo da imaju u vidu da će samo, nakon postizanja zajedničkog dogovora, imati evropsku budućnost.

"Pre svega, znamo da na stavove Srbije i Kosova utiče istorija, a istovremeno predstavnicima obe strane mora biti jasno da samo kroz dijalog, uz podršku zemalja EU, mogu da idu putem evropskih integracija. S druge strane, teško je zamisliti evropsku integraciju između dve zemlje koje i dalje imaju otvorene sporove. Politika je umetnost mogućeg, dovoljno je primeniti ovaj princip, kako sa kosovske, tako i sa srpske strane, i onda se može ostvariti konkretna korist, a to je ona koja vodi ka evropskim integracijama. Reč je o principu međusobnom priznavanju, koji su kosovske vlasti više puta pominjale, čak i ako nije bio uključen na početku kada je dijalog počeo“, dodao je on.

Što se tiče saradnje između Italije i Kosova, ambasador De Riu kaže da je treba dalje produbljivati.

"Italija je veoma dobar partner Kosova, ali ima još mnogo prostora da se poveća, pre svega, italijansko prisustvo na Kosovu. Ako uspemo da bolje saznamo o mogućnostima koje italijanske kompanije mogu da dođu na Kosovo, koje mogu da se presele, to bi donelo koristi kako za italijanske kompanije koje postaju konkurentnije, ali pre svega za građane Kosova koji će imati više mogućnosti za zapošljavanje i imaće više mogućnosti da ostanu u svojoj zemlji, umesto da odlaze u druge zemlje da nađu posao. Videći poteškoće u pružanju više znanja o Kosovu u Italiji, dosta radimo na italijanskim kompanijama koje su prisutne u Albaniji, jer za razliku od njihovih kolega u Italiji, one već imaju predstavu o albanskoj i kosovskoj kulturi, pošto se nalaze blizu. Međutim, raduje nas što je nedavno jedna od prvih italijanskih kompanija koja je već prisutna u Albaniji prošlog meseca odlučila da gradi na Kosovu, u blizini Prištine u Lipljanu, otvarajući posao za oko 60 žena“, navodi on.