Delavi: Povratak u kosovske institucije u interesu građana srpske nacionalnosti

Greg Delavi
Izvor: Kurir

Bivši američki ambasador u Prištini Greg Delavi smatra da suština napetosti između Kosova i Srbije nisu registarske tablice već tvrdi da je to odbijanje vlasti Srbije da priznaju nezavisnost i suverenitet Kosova, prenosi Glas Amerike.

On je u intervjuu za VOA rekao je da je u interesu građana srpske nacionalnosti da se njihovi predstavnici vrate u institucije vlasti Kosova.

"Zvaničnike srpske manjine kontroliše Vlada Srbije, kao i njihovo učešće u kosovskim institucijama - kako bi se suprotstavila vladi Kosova", smatra Delavi.

Penzionisani diplomata, koji je na Kosovu službovao od polovine 2015. do sredine 2018, tako objašnjava okolnosti u kojima su politički predstavnici Srba sa severa Kosova iz redova Srpske liste, odlučili da suspenduju učešće u institucijama kosovskih vlasti, parlamentu, policiji, pravosuđu.

"Napetosti ne doprinose napretku u dijalogu", rekao je Delavi.

On je dodao i da je ruska invazija na Ukrajinu podigla napetosti širom Evrope i da je na vladama Srbije i Kosova da rade na smanjenju, a ne pojačavanju tenzije.

"Građani Zapadnog Balkana, na Kosovu i u Srbiji, zaslužuju evropsku budućnost. Mogu je dostići isključivo ako rukovodstva obe države kao cilj postave mir, politički i ekonomski razvoj", smatra Delavi.

Inicijativu dela međunarodne zajednice, Evropske unije, Sjedinjenih Država i zemalja Kvinte, da se proces preregistracije odloži na deset meseci, što Vlada Kosova nije uvažila, Delavi vidi kao ostvarivu – ukoliko bi joj prethodio dogovor koji bi primenili i Srbija i Kosovo.

Uprkos tome što, kao i najveći deo međunarodne zajednice, nije upoznat sa detaljima takozvanog francusko-nemačkog sporazuma o dijalogu Kosova i Srbije – Delavi podvlači da ima poverenja u inicijatore.

"Verujem u sposobnost i motivaciju francuske i nemačke vlade da osmisle kreativnu inicijativu za rešavanje jedne od najznačajnijih prepreka koje stoje na putu istinskog mira u jugoistočnoj Evropi", zaključio je Delavi.