Demokracia: Veliki strah Aljbina Kurtija od parlamentarne istražne komisije

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Zbog bojkota rada Skupštinske istražne komisije od strane poslanika stranke kosovskog premijera Aljbina Kurtija - Samoopredeljenje, opozicioni poslanici Skupštine Kosova nisu uspeli da ostvare svoje pravo da kroz parlamentarnu istražnu komisiju istraže zloupotrebe javnih rezervi, piše Demokracia.com.

Prema pisanju ovog medija, Skupštinska istražna komisija za javne rezerve, koja je imala za cilj da istraži zloupotrebu istih, završila je svoj mandat pre početka rada.

Iako ova komisija nije održala nijedan sastanak, nemogućnost njenog funkcionisanja ukazala je na veliki strah koji premijer Kosova Aljbin Kurti ima od parlamentarnih istražnih komisija.

Takođe, Demokracia je objavila i navodnu poruku šefice poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoze Kusari-Ljilje poslaniku Samoopredeljenje Haljilju Tačiju 28. marta 2024. godine.

„Uzmi i ti reč, jer moramo da kupimo vreme. Samo nemojte vređati, samo postavljajte pitanja. Odnosno, mirno i bez napetosti. Ok?".

Sve ovo je bila strategija pokreta Samoopredeljenje da porazi stvarnu svrhu debate koju je pokrenula opozicija, koja je zahtevala formiranje Istražne komisije za ugovore iz jednog izvora Kurtijeve vlade.

Na kraju, parlamentarna većina sastavljena od Samoopredeljenja glasanjem je onemogućila kvorum na plenarnoj sednici i posledično formiranje komisije, za šta su glasali samo poslanici opozicije.

Osnivanje istražne komisije za ugovore sa jednim izvorom u Vladi Kurti inicirala je Demokratska partija Kosova, ali su je podržale i opozicione stranke DSK i ABK.

Kurtijeva vlada, po mišljenju opozicije, ne obezbeđuje zakonitu konkurenciju na javnom nadmetanju, već koristi mehanizaciju potpisivanja ugovora sa jednim izvorom, birajući određene kompanije bliske vlasti.

Ovakav način funkcionisanja stranke na vlasti velika je prilika za korupciju, jer se radi o stotinama miliona evra koji su na ovaj način raspisani.