Demokratski institut: Od početka godine 23 sednice propale zbog nedostatka kvoruma

Skupština Kosova
Izvor: Reporteri

Prema podacima Demokratskog instituta Kosova, Skupština je od poočetka godine održala 45 sednica, dok su 23 sednice propale zbog nedostatka kvoruma, dok su poslanici izostali sa sednica čak 699 puta, prenosi Telegrafi.

U proseku sa svake sednice izostane 16 poslanika.

„Od ukupnog broja održanih sednica za izveštajni period, ukupno 23 sednice su propale zbog nedostatka kvoruma od 61 prisutnog poslanika za nastavak procesa glasanja. Na 15 od ove 23 neuspele sednice zbog nedostatka kvoruma, na dnevnom redu je bilo razmatranje predloga zakona, što je uticalo na odlaganje njihovog razmatranja”, navodi se u izveštaju Demokratskog instituta.

Nedostatak kvoruma u ​​plenarnim sednicama tokom ovog perioda bio je veoma čest, uglavnom za osnovne zakone koji zahtevaju prostu većinu glasova, uprkos tome što ovo zakonodavno telo ima konsolidovanu većinu.

Na mnogim sednicama, skupštinska većina nije uspela da obezbedi neophodan broj poslanika da podstakne svoje inicijative, što je dovelo do njihovog odugovlačenja.

„Opozicija je pokazala konstruktivnu ulogu učestvujući u glasanju o pitanjima koja zahtevaju 2/3 glasova, kao što je slučaj međunarodnih sporazuma, koje skupštinska većina ne može sama da donese. Iako je u nekim slučajevima opozicija uslovljavala glasanje izglasavanjem određenih sporazuma, u zamenu za ispunjavanje njihovih zahteva, kao što je bio slučaj sa formiranjem istražne komisije za energetiku“, navodi se.

Drugi faktor koji je izazvao nedostatak kvoruma u ​​plenarnim radnjama su putovanja poslanika u inostranstvo, koja se, iako se vrše u cilju razvoja parlamentarne diplomatije, u većini slučajeva odvijaju bez jasnog dnevnog reda i sa nedostatkom informacija. o tome šta su proizveli ta putovanja.

Zakonodavni dnevni red Vlade Kosova za ovu godinu sadrži ukupno 150 predloga zakona, od kojih su do sada samo 23 predloga zakona podneta Skupštini.

Od 65 predloga zakona koji se nalaze na skupštinskom razmatranju, samo njih 14 je i dalje u proceduralnim rokovima predviđenim Pravilnikom o radu.