Đišinca: Vanredni parlamentarni izbori mogući uz politički konsenzus

facebook
Izvor: facebook

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Gazmend Đišinca rekao je, komentarišući navode opozicije da će tokom godine biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, da je 2024. poslednja godina mandata vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da mogu da počnu pripremne procedure za novi izborni proces, prenosi Reporteri.

Kako ističe uz politički konsenzus u Skupštini moguće je izaći na izbore ove godine.

"Odlučni smo da ovaj mandat dovedemo do kraja. To je naš stav od prvog dana ovog saziva, kako bi se garantovala stabilnost države u upravljanju i odlučivanju. Istovremeno, 2024. je posljednja godina našeg mandata i bilo bi sasvim prirodno da tokom ove godine vidimo da nadležne institucije započnu pripremne procedure za izbore", rekao je Đišnica.

Predsednik Skupštine Glauk Konjufca nedavno je rekao da izbore treba održati da bi se političarima dao veći legitimitet, a Đišinca ocenjuje da su izbori prilika za relegitimizaciju, kako političara, tako i donetih odluka.

"U parlamentarnoj republici kao što je Kosovo, izbori su uvek prilika za relegitimizaciju ili ne, i političara i donetih odluka, kao i onih obećanih u predizbornoj kampanji", istakao je on.

Kako kaže vlada na dnevnom redu još uvek nema izlazak na izbore, ali da je raspisivanje novog izbornog procesa moguće ukoliko se parlamentarne stranke slože.

"Kao i u protekle tri godine, opozicija nema šanse da povede zemlju na izbore. Dakle, ovo pitanje može da donese skupštinska većina, a zatim i da se razmotri i na ostalim međuinstitucionalnim konsultacijama predviđenim ustavom i relevantnim zakonima. Kao što sam ranije pomenuo, izlazak na vanredne izbore trenutno nije na našem dnevnom redu", poručio je on.

Inače, Skupština Kosova je 22. marta 2021. godine sa 67 glasova za, 30 protiv i bez uzdržanih glasova izabrala vladu koju je predvodio Aljbin Kurti iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je bio u koaliciji sa partijom "Gudžo" predsednice Vjose Osmani.