Đukanović: Kurtiju neko morao da zavrne uho; Jovanović: Na raskrsnici smo

Miloš Jovanović i Vladimir Đukanović
Izvor: Print Screen

Sve je dobro dok nema rata i dok se utakmica igra za zelenim stolom, ocenjuje dogovor o tablicama postignut u Briselu član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović. S druge strane, predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović smatra da je ovo samo odlaganje nečega što je na vidiku, i da se Srbija nalazi na raskrsnici, prenosi RTS.

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović sinoćni dogovor o tablicama postignut u Briselu smatra dobrim jer je izbegnuta eskalacija jer, kako kaže, zbog sveukupne geopolitičke situacije u svetu nemamo mnogo luksuza da sebi dopustimo bilo kakve sukobe.

"Očekujem da Vučić pojasni šta je dogovoreno u Briselu, ali kako razumem ovo je samo odlaganje nečega što je na vidiku. Mi smo na raskrnici i svi očekuju da se razgovara o konačnom sporazumu. Ili ćemo nestati kao narod ako ga se odreknemo ili ulazimo u borbu za KiM", kaže Jovanović.

Član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović naglašava da je "sve dobro dok nema rata i dok se utakmica igra za zelenim stolom".

"Trenutno je odloženo izdavanje novih tablica, ali KM tablice ostaju i niko neće kažnjavati i oduzimati automobile našim ljudima sa tim tablicama. Ovo je Kurti mogao da prihvati i za vikend ali je očigledno neko morao da mu zavrne uvo", objašnjava Đukanović.

Poslanik SNS kaže da smo mi spremni da razgovaramo o svemu ali da se znaju crvene linije.

"Kosovo ne može da bude nezavisna država i ne može u UN. Kurti je kroz ovu temu želeo da nametne nešto čime bi se hvalio, ali ovo jeste zatišje pred buru. Od Kurtija možemo da očekujemo svašta. Svi dalji pregovori sa naše strane uslovljeni su osnivanjem ZSO", naglašava Đukanović.

Miloš Jovanović, međutim, kaže da ne treba dizati u nebesa ni ZSO jer, kako kaže, ona treba da funkcioniše u ustavno-pravnom poretku koji mi ne bi trebalo da priznajemo.

"I predsednik Vučić je u više navrata rekao da sa zapadom nema dogovora kada je reč o KiM. Ako hoćemo da se borimo za KiM moramo da prekinemo sa politikom ustupaka, problem je što u EU nemamo ni partnere ni prijatelje kada je u pitanju KiM", rekao je Jovanović.

Član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović podseća da je, od kada je ova garnitura na vlasti, 25 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države.

"Borićemo se da Kosovo nema bilo kakve prerogative države. Normalizacija odnosa za mene znači da ljudi normalno rade, da se normalno kreću a ne da nas teraju da priznamo secesiju Kosova. Naš jedini način da reintegrišemo kosovske Albance je da ekonomski jačamo, da oni sami to požele", rekao je Đukanović.

Jovanović je upozorio na to da kada pregovaramo u Briselu - mi nemamo neutralnu stranu.

"Imate secesionističku Prištinu i predstavnike EU koji im čuvaju leđa. Da bi nešto bilo realno u budućnosti, mi ne možemo da se danas povlačimo i činimo ustupke", rekao je Jovanović.