Đukanović: Od svih suseda Srbija ima najbolje odnose sa Mađarskom

Dragan Đukanović profesor
Izvor: portalanalitika

U organizaciji Centra za spoljnu politiku i Konrad Adenauer Fondacije danas se održava konferencija "Srbija i Mađarska u novim geoekonomskim i geopolitičkim okolnostima nakon izbijanja rata u Ukrajini" na kojoj je rečeno da su odnosi između te dve zemlje, u odnosu na odnose Srbije sa drugim susedima, najbolji, prenosi RTV.

U uvodnom obraćanju, predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ukazao je da današnja tema pokazuje da će se i u budućnosti baviti odnosima Srbije sa njenim susedima, koji su veoma bitni i to ne samo u kontekstu evropskih integracija, već su bitni za potpunu stabilizaciju prilika u Jugoističnoj Evropi.

Đukanović je naveo da su srpsko - mađarski odnosi dobar ilustrativan primer s obzirom da se za njih pre 15 godina nije moglo reći da su dobri i opterećivala su ih mnoga otvorena pitanja, ali su danas prevaziđeni.

"Pre samo 15 godina nismo mogli da govorimo o dobrim i kvalitetnim odnosima Srbije i Mađarske, gde su sporna bila i pitanja vezana za status mađarske manjine pre svega u Vojvodini, pitanja informisanja i obrazovanja na maternjem jeziku. U poslednjih deceniju i po došlo je do prevazilaženja problema koji su opterećivali bilateralne odnose i koji su bili vezani za prošlost, odnosno za drugu polovinu 20. veka", kazao je Đukanović.

Upoređujući odnose Srbije sa Mađarskom i Srbije sa drugim susedima, kako kaže Đukanović, može se reći da sa Mađarskom danas Srbija ima najbolje odnose.

Đukanović dodaje da prostora za unapređenje odnosa ima.

"Zajednički fokus Srbije i Mađarske je na bezbednosti Evrope, na okončanje rata u Ukrajini, saradnji u oblasti energetike i tu je naravno veliki prostor da se zajednički život u ovom delu Evrope dodatno razvije", naveo je on.

Kako kaže, tu je i stalna međuzavisnost najbližih država.

Ono što je posebno bitno jeste da u kontekstu razvoja situacije rata u Ukrajini, kako smatra Đukanović, i Srbija i Mađarska treba da učestvuju u panevropskom odgovoru tom izazovu koji je otpočeo krajem februara agresijom Rusije na Ukrajinu.

Đukanović kaže da taj odgovor može da bude i kroz partnerstvo Evropske unije i Zapadnog Balkana koje se juče potvrdilo na Samitu u Tirani, koji je održan izvan država članica EU, kao i kroz Evropsku političku zajednicu i druge oblike saradnje koji postoje između dve zemlje i njihovih regija.