Đukić: Razrešenje kosovskog pitanja u 2024. godini

Srećko Đukić
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Srećko Đukić smatra da će 2024. godina doneti razrešenje kosovskog pitanja, ali da uvek postoji opasnost od incidenata, prenosi Blic.

„Mislim da će sa agende biti skinuta sva pitanja koja godinama i decenijama egzistiraju što će znatno relaksirati odnose Beograda i Prištine. Pritom ne mislim da će u realizaciji Ohridskog sporazuma sve ići glatko. Biće sigurno povremeno i provokacija. Ali, smatram da je kosovsko pitanje trenutno jedna od top tema u Briselu jer je evropsko strpljenje pri kraju pogotovo što ćemo sledeće godine imati izbore i u EU i u SAD. Svako bi hteo neki rezultat pre tih izbora“, rekao je Đukić.

On očekuje da Priština u narednom periodu napravi barem jedan potez u realizaciji Ohridskih sporazuma.

„To može biti ili korak ka formiranju ZSO ili pre toga relaksacija odnosa sa Srbima na severu Kosova. Kurti bi trebalo da pokaže poštovanje prema srpskoj zajednici i omogući njihovu bezbednost. U tom smislu, moguće je da ćemo uskoro imati i lokalne izbore na severu Kosova kako bi Srbi imali svoje predstavnike na vlasti u četiri srpske opštine“, ocenjuje Đukić.

Kako kaže, dijalog Beograda i Prištine sledeće godine može brzo da napreduje.

„Dosta toga može brzo da se realizuje ako se uspostavi iole poverenja između Beograda i Prištine. Nažalost, uvek postoji opasnost da se pojavi neki incident poput Banjske koji može sve da uspori ili promeni tok pregovora iz korena. Zavisi šta kojoj strani odgovara ili ne odgovara da uradi zbog čega može doći do zaoštravanja u odnosima“, zaključuje Đukić.