Đurić: EU mnogo dobija članstvom Srbije, potrebno ubrzanje procesa proširenja

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas u Luksemburgu da je sprovođenje reformske agende do 2027. godine jedan od prioriteta države na putu ka EU, ali i da Unija može mnogo da dobije članstvom Srbije i celog regiona, uz poruku da Srbija ne želi da bude "sekundarno tržište", već punopravan član EU.

"Danas je bio značajan dan za evropske integracije Srbije, razgovarali smo o tome na koji način da ubrzamo i damo nov impuls evropskim integracijama Srbije“, rekao je Đurić novinarima.

Preneo je da je sagovornicima poručio da je za Vladu Srbije sprovođenje reformske agende do 2027. jedan od apsolutnih prioriteta, jer je želja da zemlja do tada bude potpno spremna za punopravno članstvo, i po pitanju ekonomije, vladavine prava, demokratije i drugim aspektima.

Istovremeno, dodao je da je istakao da i EU može mnogo da dobije članstvom Srbije i drugih sa Zapadnog Balkana, u pogledu ljudskog kapitala, tradicije, kulture, znanja, bezbednosti, energetske bezbednosti…

"Poslao sam poruku da, do tada građani Srbije imaju pravo i treba da dobiju pristup fondovima EU, jer naučnici, studenti, poljoprivrednici u Srbiji, ne treba da imaju drugorazredni status u odnosu na one u bilo kojoj drugoj zemlji. Nismo zainteresovani da budemo sekundarno tržište ili nešto tome slično, već hoćemo punopravnu stolicu i ravnopravno mesto za stolom“, rekao je Đurić.

Uz svo uvažavanje statusa Portorika unutar SAD, a koji je postigao fenomenalne rezultate u poređenju sa teritorijama karipskog regiona, Đurić je ukazao da Srbija ne želi da bude „Portoriko Evropske unije“, već ravnopravan deo evropske porodice.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da se razgovaralo i o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, te da će Srbija sigurno sa učlanjenjem u EU imati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, ali će tada na nju moži i da utiče.

"Do tada, hoćemo da podignemo nivo usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali tražimo i pomoć da rešimo pitanja iz prošlosti za koje sadašnje generacije nisu odgovorn, a koja ne mogu da budu rešena pravično bez punog anagažovanja međunarodne zajednice“, ukazao je šef srpske diplomatije.

U tom smislu, još jednom je predstavnicima EU ukazao na kršenje kolektivnog prava Srba na Kosovu, kao i o potrebi da se na neki način oštrije, agresivnije sprovodi Briselski sporazum, potpisan pre 10 godina.

"Rekao sam im - hajde da pomognemo jedni drugima, da se nađemo na pola puta, da ubrzamo priču o proširenju EU“, dodao je ministar.

Naveo je da Srbija već u značajnoj meri doprinosi zajedničkoj spoljnih i bezbednosnoj politici, učešćem u mirovnim misijama EU, a kada je konkretno reč o konfliktu u Ukrajini, podsetio je da Srbija od početka podržava rezolucije UN kojim se podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Imamo specifičnosti zbog kojih nemamo istu spoljnu politiku o ovom pitanju kao druge zemlje članice, ali očekujemo od EU da pomogne da se odnosi u regionu normalizuju u dovoljnoj meri i da napreduje bezebnosna i geopolitička situacija u regionu tako da omogući da u budućnosti postoji veći stepen usklađenosti. A, Srbija će tražiti način da štiteći nacionalne ineterse, bude što je moguće više usklađena sa EU“, rekao je Đurić.

Preneo je da se sastao i sa poljskim kolegom Radekom Sikorskim, kao i sa ministrom spoljnih poslova Benina, prijateljske zemlje još iz vremena Pokreta nesvrstanih.

Srbija će, ponovio je, nastaviti da traži nove prijatelje širom sveta, ali i da ne gubi stare.

"Koliko god to bila teška politika, borićemo se da je objasnimo, da stvaramo uslove za što brže članstvo u EU uz očuvanje državnih i nacionalnih interesa“, podvukao je šef srpske diplomatije.

Upitan šta očekuje od mađarskog predsedavanja Savetu EU, odgovorio je da mu se Srbija veoma raduje, jer može da pruži dodatni impuls evropskim integracijama celog regiona.

"Imamo veliko poverenje u Petera Sijarta i Viktora Orbana, u njihovu iskrenu želju da se EU proširi na naš region. Nastavićemo da ističemo naše dobre odnose sa Mađarskom kao primer kako odnosi koji su nekada bili kompleksni, mogu da se transformišu u roku od nekoliko godina. Srbija i Mađarska su evropski primer saradnje. Zato i imamo pozitivna očekivanja“, rekao je Đurić i dodao da ima i drugih koji smatraju da će mađarsko predsedavanje Savetu EU doneti potreban ton pomirenja, saradnje i okrenutosti ka proširenju Unije.