Dobroši Deva: Velika odgovornost vlade, mora da obezbedi finansijsku sigurnost

Edona Dobroši Deva
Izvor: KTV, prt. sc.

Menadžer programa Globalnog fonda za Kosovo, u okviru CDF Edona Dobroši Deva izjavila je večeras da procenjuje da su u krizama javnog zdravlja, kroz šta države i svet prolaze sa koronavirusom, kompromisi veoma veliki, prenosi Koha.

Dobroši Deva je u emisiji "Desku" na KTV istakla da se odgovornost države u ovom slučaju povećava, posebno u finansijskom smislu.

"Govorim o vladi, trebalo bi da bude jasno da finansijska sigurnost treba da postoji za one koji rade u ugostiteljskom sektoru, za one koji su nezaposleni, za one koji su hospitalizovani i treba da kupe lekove koji ne mogu da pribave, iako im je lečenje zagarantovano zakonom", poručila je Dobroši Deva.

Takođe je kritikovala vladin pristup upravljanju krizama i dodala da treba uzeti u obzir i druge sektore, a ne samo pojedine.

"Vidim da ima mnogo sastanaka sa udruženjima ugostitelja, ali ne vidim da ih ima sa drugim udruženjima, sa civilnim društvom, koje je aktivno na polju javnog zdravlja, odnosno nama koji sprovodimo grantove za javno zdravlje u CDF-u. Verujem da postoje društva i udruženja koja rade sa zajednicama i koja su veoma značajna da budu uključena u diskusiju, pružanje pomoći na terenu", naglasila je Dobroši Deva.

Kako je navela, koordinacija je takođe bila pitanje koje je u početku dobro išlo, ali se "nekako razvodnjilo".

Ispitati poskupljenje lekova

Dobroši Deva je dodala da na Kosovu nije poskupeo samo remedisivir, lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih kornavirusom u teškom stanju, već i paracetamol. Ona je istakla da je remdesivir je na osnovnoj listi i da država treba da ga obezbedi na osnovu zakona.

"Imamo dva pitanja, dotakli smo se pitanja cene lečenja i lekova, to nije samo remedisivir, cena paracetamola je takođe porasla, pošto su i ostale cene naduvane. Koliko znam, oni nisu poskupeli samo kod nas, već u mnogim zemljama, a to je možda zbog veoma velike potražnje, dok je ponuda na tržištu veoma mala. Koliko znam remdisivir je uvršten na primarnu listu lekova i trebalo bi da ga obezbedi država, ne znam koji su razlozi što nije tako. Problema ima i sa zakonom o javnim nabavkama, koji nije toliko fleksibilan sa lekovima , jer se lekovi tretiraju istim postupkom kao da nabavljaš cigle. Ovo bi trebalo da bude stvar istrage i zdravstvene inspekcije", rekla je Dobroši Deva.