Dodik: Niko ne laže kao britanski parlamentarci

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je potrebno suzbiti britanske interese u BiH i ne dozvoliti uticaj Velike Britanije na ovim prostorima, jer njihovi predstavnici iznose neistine, kao što je to uradila poslanica Ališa Kerns rekavši da Srpska pravoslavna crkva švercuje oružje na Kosovu i Metohiji.

"Ona je očigledni lobista. Sreo sam je u Sarajevu i od početka je zastupala interese Muslimana u BiH, a veoma se prisno pozdravila i poljubila sa Šefikom Džaferovićem što govori o tome da su stari znanci. Možemo svedočiti činjenici i da je sam reis-ul-ulema zahvaljivao i davao joj zahvalnice. Ali, niko ne laže kao britanski parlamentarci", rekao je Dodik.

Istakao je da je reč o laži i kleveti prema SPC, navodeći da lažne tvrdnje poslanika u britanskom parlamentu ne zaslužuju pažnju.

"Nju treba istaći na stub srama. Zamislite da u jednoj državi, koja pretenduje da bude ozbiljna, postoji takav lažov. Nikakve ponude dobrih namera ne možete očekivati. Kada je bila u Predsedništvu BiH pre više od godinu dana apsolutno je bila samo na strani Muslimana. Njoj su osnovni problem Srbi. Zato je i mogla da slaže tako za SPC i Srbiju", rekao je Dodik.

Dodao je da Kernsova nije videla stradanje koje proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, ali da je to deo britanske politike.

"Britanija je potrčala i prva priznala samoproglašeno Kosovo. Mogu im reći samo jednu stvar, a to je da oni nemaju nikakvog uticaja, niti su ovdje dobrodošli", istakao je Dodik.

On je rekao da je laž koja je upućena prema SPC milenijumska i da nema nikakvog osnova, te da Velika Britanija u saradnji sa SAD želi da podredi ovaj deo sveta svojim interesima.

"Evropljani su sterilni u svojim nastojanjima da se ne suprotstavljaju onima koji su ih tako bezočno napustili. Što se tiče naše politike, mi ne doživljavamo Britance dobronamjernim, već neprijateljski raspoloženim prema Srbima i Republici Srpskoj. Najbolji primer su za to Pedi Ešdaun i brojni drugi", ukazao je Dodik.

Dodao je da je vrhunac cinizma u činjenici da su komandanta NATO snaga Stjuarta Piča imenovali da "širi demokratiju po Balkanu".

"Zaista, to mogu samo takvi cinici i zlotvori kao što su Britanci. To je okvir u kojem mi možemo da promišljamo. Britanija danas ne znači ništa, pogotovo za BiH. Mislim da će se njihova politika zagrljaja EU pod tutorstvo Britanije i Amerike veoma brzo razbiti", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Evropa, ako želi da očuva svoj kredibilitet, mora bežati iz tog zagrljaja.

"Oni su lažima pokušavali da ovladaju celim svetom. Lažna Velika Britanija nije nikakav izbor za nas u BiH", poručio je Dodik.