DPK, DSK i ABK poručuju da žele saradnju, ali za sada bez zajedničkih stavova

Skupština Kosova
Izvor: lajmi.net

Tri opozicione parlamentarne stranke DPK, DSK i ABK i nakon više od mesec dana od formiranja vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem i dalje su podeljene u stavovima i akcijama u Skupštini, ali se predstavnici opozicije nadaju da će u budućnosti objediniti svoje stavove kako bi pronašli način međusobne saradnje, piše Kosovo pres.

Član rukovodstva DPK Betim Đoši rekao je da će njegova stranka, kao najveća u opoziciji, pokušati da sarađuje sa druge dve opozicione partije kada “na stolu budu važne teme”.

"Nikada nećemo biti deo dogovora s vladom, kao što smo dokazali u slučaju izbora predsednika i vlade. Drugi deo opozicije već je postigao dogovor sa njima i tu su stvari jasne. Ali, kada su u pitanju važne teme, koordiniraćemo sa opozicijom, jer je to naša dužnost. Mi se razlikujemo od ostalih stranaka, imamo svoj identitet i uvek ćemo se suprotstavljati vladi kada to bude potrebno, a istovremeno ćemo sa najvećom pažnjom nadgledati sve njene akcije", rekao je Đoši.

Poslanik ABK Palj Ljekaj se složio sa tvrdnjm da u Skupštini Kosova nedostaje koordinisana saradnja opozicije.

"Do danas nemamo nikakvu saradnju, niti koordinaciju kako se ponašati kao jedinstvena opozicija. Svaki politički subjekt ima svoje ciljeve, brani svoj plan u onome što je građanima ponudio tokom izbora. Ali, to ne znači da u budućnosti nećemo imati koordinaciju o vitalnim pitanjima za Kosovo", rekao je Ljekaj.

Besa Gadžeri iz DSK kaže da će njena stranka zadržati subjektivitet, ali da će naći način da sarađuje sa opozicijom na temama koje služe dobrobiti Kosova.

"Demokratski savez Kosova je već poznat po svojoj konstruktivnosti i saradnji u svim aspektima u službi opšteg dobra za zemlju", poručila je Gadžeri.