DPK odbila zahtev Samoopredeljenja da podrže međunarodne sporazume u parlamentu

Skupština Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Pokret Samoopredeljenje zatražio je od opozicije da bar podrži međunarodne sporazume ovog jesenjeg zasedanja, Demokratski savez Kosova (DSK) je obećao podršku, ali zahtevaju da predlozi zakona ne budu protivustavni, dok Demokratska partija Kosova (DPK) podvlači da neće učestvovati ni na jednom glasanju u Skupštini, prenosi Ekonomia onlajn.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Arber Redžaj, rekao je za Ekonomiju onlajn da je jedini zahtev vlade podrška međunarodnim sporazumima.

Dodao je da je i ta stranka isto radila i kada je bila u opoziciji.

"Njihove zvanične izjave pokazuju da oni (opozicija) neće biti deo glasanja. Ali ono što me najviše brine su međunarodni sporazumi, kojima bi Kosovo dobilo sredstva iz zakona koji moraju da se izglasaju i naravno moj zahtev njima bi bio da podrže ovo, jer je to za dobrobit građana", rekao je Redžaj. 

On je dodao da se ovim međunarodnim sporazumima se mora glasati bez obzira na to da li ste pozicija ili opozicija.  

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići zatražila je od većine da se složi sa opozicijom, kako bi ova sednica donela rezultate u korist građana. Ona je navela da je DSK uvek podržavao međunarodne sporazume, ali kaže da će se protiviti nacrtima zakona koji su protivustavni.

S druge strane poslanica Demokratske partije Kosova Eliza Hodža istakla je odluku Upravnog saveta ove partije da ne glasa za inicijativu Kurtijeve vlade.

"Verujemo da znate, prošli su meseci otkako je Savet DPK odlučio da ne glasa za inicijativu Kurtijeve vlade, jer nikada nismo imali priliku da vodimo dijalog o unutrašnjim pitajima u tom smislu, onda verujem da će u svakom slučaju verovatno ostati taoci sopstvenog kvoruma, pošto uvek imaju kvorum kada su pozvani", rekla je Hodža.