DPK: Vratiti na razmatranje Zakon o prijavljivanju imovine

Abeljard Tahiri
Izvor: Ekonomia Online

Demokratska partija Kosova zatražila je da se vrati na razmatranje Predloga zakona o prijavljivanju imovine, jer kako navode lekari i stranci ne bi trebali da budu obuhvaćenim tim zakonom, prenosi Koha.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je na konferenciji za novinare da angažovanje lekara i profesora previše opterećuje Agenciju za borbu protiv korupcije.

On je rekao da ova agencija ne može da funkcioniše ako se doda još hiljade zvaničnika radi provere.

„Tražim od većine da se preispita pitanje Predloga zakona o proglašenju imovinskog stanja. Prijavljivanje imovine lekara i stranaca predstavlja degradaciju rada agencije. Trenutno ima oko 4.000 funkcionera koji prijavljuju imovinu, a ako se dodaju ove dve kategorije, broj funkcionera koji će prijaviti imovinu dostići će oko 18.000. Sa ovim potencijalima koje ima Agencija za borbu protiv korupcije nemoguće je da radi svoj posao“, rekao je on.

Tahiri je rekao da lekari i profesori nisu izloženi koruptivnim poslovima jer ne upravljaju javnim novcem, a prema njegovim rečima, fokus treba da bude na glavnim institucijama.

„Mnogo više ćemo se fokusirati na agencije, kao što su PAK, Vlada, Skupština, Carina, Kosovska policija i druge, tako da ćemo se fokusirati na proveru bogatstva službenika koji se nalaze u ovim institucijama, a ne na obraćanje lekarima i profesori koji jednostavno primaju platu iz budžeta Kosova i ne snalaze se sa porezima građana“, kazao je Tahiri.