Drecun: Članstvo Kosova u UN bilo bi ravno priznavanju nezavisnosti

Milovan Drecun
Izvor: RTV

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun razgovarao je danas sa poslanikom Evropskog parlamenta i članom Odbora za spoljne poslove Žan-Lin Lakapelom i tom prilikom poručio da bi članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama bilo ravno priznavanju nezavisnosti.

Drecun je istakao da je pitanje Kosova bitno nacionalno i strateško pitanje, ne samo za državu Srbiju, nego i za celokupan srpski narod. On je ukazao da je izuzetno važno da se čuje stav Srbije i predstave verodostojne informacije i realna slika situacije na Kosovu, saopštila je Skupština Srbije.

Govoreći o nadležnostima i radu Odbora za Kosovo i Metohiju, Drecun je posebno istakao da je pre šest godina formirana Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, zahvaljujući čijim podacima je podignuta optužnica protiv Hašima Tačija.

Drecun je u razgovoru istakao da je Srbija posvećena mirnom rešavanju otvorenih pitanja na Kosovu i iznalaženju kompromisnog rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne, uz neophodno poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN.

"U tom smislu, predlog za rešenje kosovskog problema, koji su podneli savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, kojim se ne zahteva priznavanje nezavisnosti Kosova, ali se traži da se Srbija ne suprotstavlja zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama, za Srbiju nije prihvatljiv", istakao je Drecun, ukazujući da bi članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama bilo ravno priznavanju nezavisnosti.

Predsednik Odbora za KiM je naveo i da je stanje ljudskih prava Srba i nealbanaca na KiM nezadovoljavajuće.

"Srbi su diskriminisani od strane privremenih institucija na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun i dodao da snažna antisrpska retorika podstiče albanske ekstremiste da napadaju Srbe, te je prethodnih 15 meseci izvršeno preko 160 etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo i njihovu imovinu. Ne samo da nisu stvoreni uslovi za povratak Srba na KiM, već se vrši zastrašivanje i onih koji su tamo ostali, za šta izostaje reakcija međunarodne zajednice, konstatovao je Drecun. 

Žan-Lin Lakapel se saglasio da je bitno da se sazna istina o dešavanjima i trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, i da je ovaj sastanak omogućio da se bolje upozna sa činjenicama. Naveo je da će se lično angažovati da u Evropskom parlamentu budu predstavljena realna slika i rezultati rada Radne grupe koja je prikupljala činjenice i dokaze u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji. 

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanika Jovan Palalić, a sagovornici su zajednički konstatovali da je Srbija lider regiona i ključni faktor stabilnosti Zapadnog Balkana. Milovan Drecun je ukazao na značaj regionalnih inicijativa, kao što je Otvorni Balkan, koji je već dao konkretne razultate.

Drecun i Lakapel su razmenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, u uokolnostima sukoba u Ukrajini.