Ðurić odlikovan u Banjaluci: Veliko priznanje za sve urađeno na Kosovu i Metohiji

Marko Djuric
Izvor: Tanjug

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić odlikovan je danas u Banjaluci ordenom Njegoša trećeg reda, a za Tanjug je izjavio da je to odlikovanje veliko priznanje i za njega lično i za sve ono što je Srbija radila na Kosovu i Metohiji u periodu dok je on bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kao pregovarač u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Drago mi je i zbog mojih ćerki koje će jednog dana moći da analiziraju i sagledaju ono što smo mi radili u tom periodu, pa možda i one požele da nastave tu nit naše borbe za koju verujem da je višegeneracijska", rekao je Ðurić posle uručenje odlikovanja u Banja Luci, gde se obeležava 30 godina postojanja Republike Srpske.

Ðurić je narodu Republike Srpske poželeo jačanje ekonomije, kao i jačanje unutrašnjeg i međunarodnog položaja, a Srbiji da nastavi da pruža podršku Republici Srpskoj u skladu sa svim međunarodnim aktima i Dejtonskim sporazumom.

Istakao je da je Srbija poslednjih nekoliko godina uložila značajna finansijska sredstava u obnovu škola, infrastrukture, zdravstva u Republici Srpskoj.

"I u narednom periodu u skladu sa Ustavom Srbije i većinskim opredeljenjem srpskog naroda ta podrška će se nastaviti", rekao je Ðurić.

Republici Srpskoj je poželeo i mnogo uspešnih decenija mirnog i miroljubivog razvoja.

Ðurić je istakao i da u proteklih 30 godina postojanja Republike Srpske nikada nije bilo lako i da je njen opstanak uvek bio suočen sa iskušenjima i pritiscima, nekada unutrašnjim, a nekada spoljašnjim.

"Ali konstanta želje našeg naroda na ovom području je da se Republika Srpska očuva, konstanta želje Srbije je da podrži to nastojanje i tu težnju koja je upisana i u Dejtonski sporazum i u Ustav ove zemlje i nema razloga da se sa tako nečim ne nastavi", rekao je Ðurić.

Uveren je, kako kaže, da Srbija konstantno demonstrira svoju posvećenost stabilnosti u regionu, kao i da svojim ekonomskim zamajcem i razvojem doprinosi i razvoju Republike Srpske i jačanju atraktivnosti čitavog regiona.

Kada je reč o odnosima Srbije i SAD, Ðurić je kazao da će Srbija nastaviti intenzivno da ulaže u unapređenje svojih odnosa sa Amerikom i istakao da u Beogradu postoji politička volja da ti odnosi u narednom periodu budu sve bolji i da ekonomska razmena raste.

"Radimo na unapređenju političke infrastukture Srbije u Vašingtonu koja je decenijama, nakon raspada bivše Jugoslavije, bila pomalo zapuštena, nismo imali zgradu ambasade. Ovih dana finalizujemo kupovinu novog objekta srpske ambasade koja je na samo kilometar od Bele kuće", rekao je Ðurić.

Takođe, kako je rekao, radi se i na proširenju srpskog kokusa u SAD, dodajući da su susreti u proteklih godinu dana sa predstavnicima Kongresa, iz Stejt Departmenta i drugih ogranizacija, uspeli da prošire svest o nastojanjima Srbije da miroljubivo nastavi svoj razvoj, da doprinese regionalnoj stabilnosti, da unapredi ekonomske odnose sa Amerkom i da stvori jednu novu paradigmu srpsko-američkih odnosa.

Ističe da ostaje još puno posla kada je reč o promeni percepcije i slike Srbije i srpskog naroda u najširoj američkoj javnosti.

"Na tome ću nastaviti da radim i u ovoj godini. Moramo da nastavimo da menjamo imidž Srbije, da stvaramo jednu pozitivnu sliku, da predstavimo sliku, da predstavimo Srbiju onakva kakva jeste - zemlja koja se ubrzano razvija, koja ima najbrži privredni rast u Evropi, koja gradi 10 auto-puteva, koja doprinosi stabilnosti, koja je zagledana u budućnost i ponosna na prošlost, i koja je jedan dragocen deo mozaika odnosa u Evropi i transatlantskih odnosa", zaključio je Ðurić.