Džejmi Šej: Dijalog Kosova i Srbije neće biti jednostavan u narednoj godini

Džejmi Šej
Izvor: Telegrafi

Bivši portparol Natoa tokom rata na Kosovu Džejmi Šej opisao je 2023. godinu kao mračnu za Kosovo, piše Gazeta Blic. On je ocenio da dijalog Kosova i Srbije neće biti jednostavan u narednoj godini.

"Bila je ovo turbulentna godina za Kosovo sa nasiljem na severu zemlje, sa kojim je Kurtijeva vlada morala da se nosi na najbolji mogući način. Do kraja 2023. godine je bilo napretka u dijalogu Kosova i Srbije, ali nije postignut odlučujući korak za normalizaciji odnosa i formalno srpsko priznanje Kosova kojem smo se nadali. U decembru je na srpskim izborima pobedila Vučićeva stranka (iako uz mnogo navoda o izbornim neregularnostima), a to, nažalost, ne govori o tome da će dijalog odjednom postati lakši 2024. godine", rekao je Šej.

On dodaje da, uprkos onome što se desilo na Kosovu, Vučić sada ima jaku poziciju u svojoj zemlji gde može da približi Srbiju EU.

"S obzirom na to, predsednik Vučić je u jakoj političkoj poziciji u zemlji, oni sada mogu da pokažu svoj uticaj i da približe Srbiju EU. Moraćemo da sačekamo da vidimo kako će se odvijati situacija", rekao je Šej.

On podseća da je EU potvrdila da članstvo Srbije i Kosova u EU zavisi od prethodne potpune normalizacije njihovih odnosa.

"Međutim, vesti nisu skroz sumorne. EU je u decembru napravila odlučujući zaokret ka integraciji celog Zapadnog Balkana u svoje buduće strukture. Iako Kosovo još nije dobilo status kandidata za EU, ono će sigurno imati ekonomske i političke koristi od ovog novog trenutka i uskoro će se pridružiti svojim susedima u procesu članstva u EU. Još korisnije, EU je ponovo potvrdila da članstvo Srbije i Kosova u EU zavisi od prethodne potpune normalizacije njihovih odnosa. To znači da Beograd ne može da ostane neodlučan u nedogled. Dakle, iako je 2023. bila teška godina, naredne očekujem mirniju situacija na severu, jačanje Kfora dodatnim trupama Natoa i veći međunarodni pritisak na Beograd da deluje konstruktivnije. To čini malo pozitivnijim izglede za Kurtija i njegovu vladu tokom 2024", naveo je Šej.

Kad su u pitanju prevremeni izbori, bivši portparol Natoa smatra da oni mogu biti korisni ako vlada ide kod naroda da traži narodni mandat da uradi nešto konkretno i važno, kao što je usvajanje rešenja za Zajednicu srpskih opština ili ustavni amandman za formalizovanje budućeg sporazuma između Prištine i Beograda. 

"U ovoj fazi, mislim da je Kosovu potrebna politička, socijalna stabilnost i efikasna vlada u poboljšanju ekonomije i životnog standarda za sve građane. Važno je i približavanje Kosova Natou i EU, dodatno smirivanje situacije na severu i konstruktivni pregovori sa Beogradom preko EU. Dakle, barem za mene, pitanje je da li prevremeni izbori to olakšavaju ili komplikuju, što bi trebalo da utvrde politički predstavnici Kosova", zaključio je Šej.