Eskobar: Trebalo je više instistirati na osnivanju ZSO, nego na zbližavanju Kosova i Srbije

Gabrijel Eskobar
Izvor: 360 Stepeni

Odlazeći američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Kosova evropskom predlogu za Zajednicu opština sa srpskom većinom onemogućio da Sjedinjene Države lobiraju za procese integracija Kosova, prenosi Glas Amerike.

U intervjuu za Atlantski savet, Eskobar je rekao da je potrebno više insistirati na formiranju ZSO - nego na nastojanjima da se strane zbliže, kritikujući Kosovo i Srbiju zbog nedostatka političke volje.

"Neophodno je da Kosovo rastumači i primeni Zajednicu opština sa srpskom većinom - to je najteže pitanje. Zbog toga je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško", rekao je Eskobar koji krajem meseca napušta funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara i izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan.

Istakao je i da je put evropskih integracija Kosova usko povezan sa tim.

“Sa američke tačke gledišta, pošto put evropskih integracija Kosova uključuje važne delove Zajednice, verujemo da bi prihvatanje evropskog predloga - kroz evropski proces dijaloga u sporazumu koji garantuje EU, pružio američkoj strani priliku da lobira kod evropskih zemalja govoreći im da je Kosovo ispunilo svaki zahtev Evrope i da bi, shodno tome, trebalo da dođe do novih priznanja. Ali bez ovog koraka nismo imali dovoljno prilike za rad", rekao je Eskobar.

Nespremnost Kosova da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom uticala je na to da se zahtev za članstvo ne nađe na agendi sednice Komiteta ministara Saveta Evrope.