Eskobar: Formiranje ZSO apsolutno ključno za Kosovo

Gabrijel Eskobar
Izvor: 360 Stepeni

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas, poslednjeg dana svog mandata, da treba više insistirati na implementaciji ZSO jer je to apsolutno ključno za Kosovo.

"Treba više insistirati na implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom, nego na posredovanju da se dve strane slože, jer smo primetili nedostatak volje i na jednoj i na drugoj strani. Formiranje i implementacija Udruženja je apsolutno ključna za Kosovo. To je i najteža stvar, ali važno je da Kosovo da signal da ima volje da sarađuje sa srpskom manjinom u okviru svojih granica”, rekao je Eskobar u intervjuu Centru za evropski Atlantski savet.

On je istakao da je formiranje ZSO važno za evropski put Prištine, pa bi to dalo Amerikancima povoda da lobiraju kod evropskih zemalja koje nisu priznale Kosovo, da to i učine.

"Iz američke perspektive, pošto je Evropska unija na svakom koraku uključila važnost formiranja Asocijacije, smatramo da je prihvatanje evropskog predloga, kroz evropski proces, koji obuhvata dijalog i sporazum koji garantuje Evropska unija, jako važno. Amerikanci onda imaju priliku da se izlobiraju evropske zemlje da kažu da je Kosovo uradilo sve što je Evropa tražila i da tražimo novo priznanje. Bez toga, nismo imali mnogo materijala za rad“, rekao je je Eskobar.