Eskobar: Trenutno nemamo planove za vojno povlačenje sa Kosova

Gabrijel Eskobar
Izvor: Klan Kosova

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar u intervjuu za Reporteri prokomentarisao je povremene spekulacije o mogućnosti povlačenja američkih trupa sa Kosova, govoreći da trenutno ne postoje planovi za povlačenje američkih vojnih snaga stacioniranih na Kosovu, prenosi Reporteri.

"Sjedinjene Američke Države ostaju privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i trenutno nema planova za povlačenje trupa iz KFOR“, otvoreno je odgovorio Eskobar, navodeći da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji je fokusiran na međusobno priznanje i eventualno članstvo u EU vidi kao najefikasnije dugoročne alate za osiguranje regionalne bezbednosti i prosperitet.

Reporteri ponavlja da je što se tiče konačnog sporazuma, specijalni izaslanik predsednika Bajdena ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država da sporazum sa Srbijom treba da se fokusira na međusobno priznanje.

"Cilj SAD je sveobuhvatan sporazum koji normalizuje odnose Srbije i Kosova, fokusiran na međusobno priznanje“, rekao je Eskobar.

Eskobar je u intervjuu naveo dalje da će zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Kosova i Srbije boraviti u Prištini, Beogradu i Briselu od 31. januara do 4. februara.