Stano: Srbija i Kosovo bez daljeg odlaganja da primene sporazum koji su dogovorili u Ohridu

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Evropska unija ne želi da komentariše upozorenja iz Srbije da će raditi na tome da spreči članstvo Kosova u Savetu Evrope, preneo je danas portparol Unije Peter Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče Vladu Srbije da formira posebnu grupu koja će raditi na sprečavanju članstva Kosova u Savetu Evrope.

Na pitanje da li Srbija protiveći se prijemu Kosova u Savetu Evrope krši Sporazum o putu ka normalizaciji iz 2004. godine, odgovorio je portparol EU Peter Stano.

"Ne želim da komentarišem šta je rečeno o tome šta predsednik Vučić želi da uradi. Mogu da ponovim da bi, na osnovu očekivanja Evropske unije, i Srbija i Kosovo trebalo da, bez daljeg odlaganja, počnu da primenjuju sporazum koji su dogovorili pre više od godinu dana u Ohridu. To je od velike važnosti. Kada je u pitanju Savet Evrope, pitanja članstva pripadaju Savetu Evrope", rekao je Stano.

Ponovio je pozive EU da se Kosovo i Srbija hitno fokusiraju na primenu sporazuma i da to, prema njegovim rečima, saopštava stranama iz bloka.

"Ako ne uspeju ili ako nastave da ne sprovode ono na šta su se dogovorili, biće ozbiljne posledice. Ove posledice su vezane za njihovu integraciju u EU", rekao je Stano.

U ponovljenom pitanju zašto se EU ne izjašnjava da li Srbija svojim delovanjem protiv članstva Kosova u Savetu Evrope krši sporazum, Stano je ponovio da je "Savet Evrope drugačija organizacija od EU".

Čak i na pitanje da li ozbiljno shvataju pretnju Srbije da će izaći iz Saveta Evrope ako Kosovo postane članica, portparol EU je ponovio da nije na EU da komentariše tu stvar.

"Savet Evrope je potpuno drugačija organizacija od Evropske unije. Dakle, ovo ne treba mešati. Ako neka zemlja odluči da započne razgovore o izlasku iz članstva u Savetu Evrope ili o modifikaciji članstva, to zaista nije nešto što Evropska unija treba da komentariše", rekao je Stano.

Dodao je da je, međutim, Savet Evrope veoma važna organizacija za demokratiju i zaštitu ljudskih prava.