EU o sledećem sastanku na temu dinara: Poslednja šansa za postizanje rešenja

Dinar Evro ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Evropska unija očekuje da će sledeći sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, na temu mogućnosti korišćenja dinara na Kosovu biti "konačan za rešenje" na osnovu predloga specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kazao je za Radio slobodnu Evropu portparol EU Peter Stano.

Osvrćući se na poslednji sastanak u Briselu održan 25. aprila između glavnog pregovarača Kosova Besnika Bisljimija i Srbije Petra Petkovića, kada nije postignut dogovor, Stano je kazao da je, nakon što su obe strane razjasnile svoje stavove, evropski posrednik predstavio kompromisni predlog aranžmana za prelazno rešenje.

"EU poziva obe strane da prihvate ovaj predlog i ostaje spremna da bude domaćin završnog sastanka, ako se strane angažuju na konstruktivan način u vezi sa predlogom EU", rekao je Stano.

Očekuje se da će sledeći sastanak na ovu temu biti u Briselu za dve nedelje. Petković je, nakon poslednjeg sastanka, rekao da naredna runda razgovora može biti održana 13. maja.

Nakon sastanka 25. aprila, Bisljimi je rekao da novi Lajčakov predlog ima za cilj da usaglasi stavove stranaka u vezi sa finansijskom pomoći Srbije Srbima na Kosovu. On nije izneo konkretne detalje predloga, ali je rekao da bi Kosovo i Srbija trebalo da daju svoje mišljenje o njemu u narednih sedam dana.

Na dosadašnjim sastancima u Briselu na ovu temu izneto je više predloga za pronalaženje rešenja po kome bi Srbija mogla da vrši isplate korisnicima finansijske pomoći na Kosovu.

Novom uredbom CBK, dinar je zabranjen na Kosovu, odnosno evro je od 1. februara jedina valuta za plaćanje gotovinom.