Filips: Ne gubiti vreme ako Srbija nije spremna za međusobno priznanje sa Kosovom

Dejvid Filips
Izvor: Albanian post

Američki profesor Dejvid Filips izjavio je da bi jasan cilj dijaloga Beograda i Prištine trebalo da bude međusobno priznanje i da ne treba gubiti vreme "kopanjem po ivicama malih sporazuma", ako Srbija nije spremna da to prihvati, prenosi Reporteri. 

On je naveo da je dijalog Kosova i Srbije "smešan proces", da njegovi ciljevi nisu definisani od početka, a da će pristup Srbije i na sastanku u Briselu 18. avgusta biti isti kao u prošlosti kada je pokušala da osramoti i ismeje kosovsku delegaciju. 

"Ovaj proces je smešan. Od početka nisu definisani ciljevi dijaloga. Jasan cilj treba da bude međusobno priznanje i suverenitet Кosova i Srbije. Ako Srbija nije spremna da to prihvati, gubljenje je vremena kopati po ivicama malih sporazuma", rekao je Filips za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada nije otišla u Brisel sa dobrom voljom, niti sa željom da postigne bilo kakve stvarne rezultate. 

"Naravno, dijalog je važan i strane moraju da ostanu u kontaktu jedna sa drugom. Ali nema razloga da se misli da će pristup Srbije ovoga puta biti drugačiji od onoga u prošlosti kada se pojavila i pokušala da osramoti i ismeje kosovsku delegaciju. Videćemo da će 18. avgusta da se ponovi ono što smo ranije videli", rekao je Filips.