Filips: Zapad bi Srbiji trebalo da uputi ultimatum za sporazum sa Kosovom

Samit EU - ilustracija
Izvor: Anadolu Agency

Bivši savetnik Ričarda Holbruka i stručnjak za prilike na Balkanu Dejvid Filips rekao je da se dijalog Kosova i Srbije odugovlači i dodao da je došlo vreme da zapadne zemlje upute ultimatum Srbiji kako bi postigla sporazum sa Kosovom, prenosi Reporteri.

On kaže da dijalogu nedostaje jasnoća.

“Moramo imati jasnu agendu za dijalog. Nedostajala je jasnoća u pregovorima između Kosova i Srbije. Da li strane pregovaraju o uzajamnom priznavanju? Da li govore o drugim aranžmanima kao delu strategije ublažavanja sukoba? Moje lično gledište je da bi se trebalo usredsrediti na to da Srbija prizna Kosovo kao suverenu državu u njegovim trenutnim granicama. To je jedini način za postizanje stabilnog i mirnog sporazuma“, rekao je Filips.

On smatra da bi Zapad trebalo da uputi ultimatum Srbiji da ili prihvati sporazum ili da napusti pregovore.

“Uslovi za konačni sporazum moraju se formulisati i predstaviti predsedniku Vučiću i srpskoj strani. Zapad bi Srbiji trebalo da ponudi sporazum i to bi trebalo da bude poput stavljanja pred svršen čin: postignite sporazum, ovaj proces traje dugo. Strane se moraju usredsrediti na konačni sporazum koji će biti obavezujući. Nije teško predvideti šta bi taj sporazum značio, naravno da je teško misliti da će Srpska pravoslavna crkva priznati nezavisnost Kosova, ali drugog izbora nema. U suprotnom, Srbija bi morala biti isključena iz integracije u evroatlantske institucije i ostala bi problematična država. Vreme je da se krene napred i da se postigne obostrano priznanje. Sporazum bi zaista bio postignut kada bi SAD i EU blisko sarađivale”, smatra Filips.

On kaže da dogovor od 4. septembra u Vašingtonu nije doneo ništa.

“Sporazum od 4. septembra bio je jednostavno politička izjava koju su potpisali timovi Avdulaha Hotija i Vučića. Njihovi potpisi se nisu nalazili na istom dokumentu. Samo odluka da Izrael prizna Kosovo može se smatrati istorijskom i važnom kada je reč o tom sporazumu”, tvrdi on. 
 

Miodrag iz Peći
13. Januar 2021.
Srbija treba izglasati političku neutralnost kao što je izglasala vojnu neutralnst. Vojna neutralnost je dobro primlbena od NATO, Rusije i Kine. A politička neutralnost bi trebalo da bude pozdravljena od EU i SAD. U tom slučaju ovakvi ultimatumi će biti bespredmetni.
M S
13. Januar 2021.
Neka taj Filip njegovu zemlju daher drugima a ne tugju Kosovo je nas Jerusalem i tacka
Volkov
13. Januar 2021.
Sta je babi milo to joj se i snilo 😂
Ne mozete vi protiv cara Putina, pa puknite od muke.
misterNO
13. Januar 2021.
U svim ovim javnim nastupima i „analizama“, najbolje od svega je to što su svi oni „bivši“. Ovo im je mogućnost da dodju do nekog honorara i da se preporuče kao dobri i poslušni saradnici. Čim vidim „bivši“, nasmejem se…
Ja
14. Januar 2021.
Dosta je bilo zlo se treba i mora zaustaviti nepravde sile i mrznje teroriste treba skloniti ne odobravati zlo i zlocince dosta je bilo 30 godina sile i lazi nepravde sto narodu cinite zbog albanskih silnih lazi ponisteno je mnogih ljudi na hiljade i decu dosta je bilo albanskih terorista kriminala lazi i nepravda korupcije illegalne i nezakonite stvari sto rade od kosova ste pravili cirkus djungla tamo nista nije dobro i nista nije sigurno nit stabilno nekome se tako svidja da vide tudju zemlju na ponistenju koja nepravda se narodu cine to se jasno vidi kome sta pozeli vidise nepravda i sile !!!!!!
Ja
14. Januar 2021.
Nemate pravo da uradite tudjoj zemlji sile lazi nepravde neistine raznih ubica i terorista raznih ubijanja provokacija i ultimatuma nemate zasto kosovo je deo srbije srpska je pokraina i srpska je drzava nema sile pravda mora biti albanci imaju svoju drzavu albaniju to dobro znate nezele dobro toj zemlji ni balkanu tako se problemi ne rese i to nije resenje nego zelite ponistenje svom tom narodu sto tamo zive !!!
Ja
14. Januar 2021.
Dosta je bilo dosta je svega lazi nepravde i sile 30 godina nista nije istina od albanskih terorista i do danas treba se zlo ponistiti teroriste kriminale lopove monstruozne ubice u takve se treba zaliti je u neivne sto nizasta nisu krivi zlo se treba i mora ponistiti !!!!
косовац
14. Januar 2021.
У праву је али треба поставити ултиматум Косову* да прихвати Србију као своју државу зашто да уцењује Србију да се одриче своје територије.