Novi šef CIA često je govorio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi

Vilijam Berns
Izvor: Tanjug/AP

Novi predsednik SAD Džozef Bajden počeo je da sklapa kockice u administraciji, a među najbližim saradnicima biće mu Vilijam Berns, koji će se naći na čelu CIA, a najverovatnije i Viktorija Nuland, kao zamenica državnog sekretara za politička pitanja, oboje stari znanci Srbije koji su se bavili Zapadnim Balkanom, pišu Novosti.

Doduše, za vreme Bila Klintona, Džordža Buša i Baraka Obame, koji su imali tvrđi stav po pitanju KiM od odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Diplomata Berns, bivši ambasador u Jordanu i Rusiji, sa stažom od 33 godine u Stejt departmentu, bio je gost u Beogradu 2012.godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a kasnije je govorio i da SAD podržavaju Briselski sporazum.

Njega je kao zamenika državnog sekretara primio tadašnji premijer Ivica Dačić, sada predsednik Skupštine, koji, za "Novosti", kaže da je u tim razgovorima bio veoma korektan.

“Pozvao me je telefon kada sam izabran za premijera da mi prenese čestitke Baraka Obame povodom izbora na mesto predsednika Vlade i poželeo nam uspeh. Kada sam kasnije bio u Vašingtonu, razgovarao sam sa njim i pružio nam je podršku na evropskom putu i podržao Briselski sporazum”, rekao je Dačić.

Berns je govorio i da dijalog Beograda i Prištine treba da se nastavi, da su se odnosi SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina znatno popravili, da vojske dobro sarađuju...

Dobro nam je poznata i Viktorija Nuland, nekadašnja najbliža saradnica državnog sekretara Džona Kerija, tokom vladavine Baraka Obame. Bila je čest gost Beograda i Prištine, ali je njen glavni zadatak bio da "primiri Rusiju kao glavnog protivnika", a demonstrantima na Majdanu u Ukrajini je nosila slatkiše.

Isticala je da SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu, insistirala na osnivanju Specijalnog suda za zločine na KiM, da Amerika ceni našu ulogu u regionu, ali da se zalažu za dijalog Beograda i Prištine. Sastajala se i sa predsednikom Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN kada je istakla da će Srbija imati sve više američkih investitora ako bude napredovala u reformama.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Novosti", da su u pitanju tehnokrate koji ne mogu uticati, niti su ikada uticale na kurs politike, već samo na njenu implementaciju.

"SAD se tokom 2021.godine, a možda i kasnije neće baviti mnogo nama, jer imaju mnogo svojih problema. Prepustiće pitanje o KiM Nemačkoj, ali ona nema takvu snagu kao SAD. Ukoliko i dođe kasnije do zaokreta u odnosu na Trampovu administraciju po pitanju Kosova, snage u svetu su se promenile i ima država na koje Srbija može da se osloni", naveo je Anđelković.