Garić: U ambijentu koji stvara Priština dalji razgovori nemaju nikakvog smisla

Miloš Garić
Izvor: Telegraf.rs

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučić i premijera Kosova Aljbina Kurtija najavljena je za 19. jul, ali pitanje je da li će do razgovora doći imajući u vidu ponašanje Prištine, prenosi Telegraf.

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić rekao je da je potpuno jasno da  dijaloga u suštinskom smislu nema i da ga ne može biti dok god, kako je istakao, prištinska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem postupa na način da jednostranim potezima pokušava da sprovede svoju volju i nametne neke teme koje nisu prihvatljive.

Cilj Prištine je "međusobno priznanje. Potezi koje Kurti povlači i sa tablicama i sa ličnim dokumentim, kao i sa pokušajem da kriminalizuje Srbe na severu predstavljaju dodatni pritisak na srpsku stranu da prihvati međusobno priznanje", rekao je Garić

Navodeći da se vrše pritisci na Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije, Garić ocenjuje da je sve to jedan plan koji se sprovodi preko Prištine, i to na način da se Srbi konstantno pritiskaju i dovode u poziciju da moraju da se brane, te sa razlogom, kako kaže, brinu za svoju bezbednost.

"A Kurti se osilio jer vidi da mu izazivanje eskalacije sukoba sa Srbima prolazi jer na neki nači podrška sa zapada stiže. Čuli smo iz EU šta su izgovarali prethodnih dana, pojedine članice Kvinte daju direktno vetar u leđa Kurtijevim agresivnim ambicijama", primetio je Garić i dodao da premijer prištinskih institucija sve to koristi.

Podvlači da je sve to deo ambijenta koji, kako kaže, potpuno sprečava svaku mogućnost dijaloga u Briselu.

Kada se radi o sporazumu o nestalima i formulčaciji "prinudno nestali" koju je Priština pokušala da ubaci u dokument Garić kaže da je reč o "podmetačini" kojom je Priština pokušala da zloupotrebi formulaciju.

"Jasno je šta je ideja Prištine, da se Srbija stavi u poziciju odgovornog za sve slučajeve nestalih, otetih, mučenih i ubijenih na KiM od strane OVK. Od tog razgovora očigledno neće biti ništa dok god Priština insistira na tome da bi skinula odgovornost sa OVK", ukazao je Garić.

Na pitanje da li specijalni posrednik EU za dijalog Miroslav Lajčak može da promeni nešto do 19. jula, Garić podseća da je to bio plan i da će se tek videti da li će Lajčak insistirati na razgovoru.

"Srbija ne može i ne treba da bude ona strana koja će da odbije razgovore, ali je jasno da u ovakvom ambijentu i na ovaj način razgovori neće napraviti ništa. Pitanje je da li će biti organizovan dijalog jer bi bila sramota za EU da ponovo dođe do neuspeha iako čini sve da dovede dijalog u bezizlaznu situaciju - rekao je Garić i zaključio da je neverovatno da očekuju bilo šta pozitivno dok god se Kurtiju dozvoljava ovakvo ponašanje.