General Filjuolo: Poštovanje dostojanstva svih ljudi bez obzira na etničku pripadnost i verska uverenja prioritet italijanskog kontigenta Kfor

kfor italijanski kontigent Zapad
Izvor: Kosovo Online

Komandant Zajedničke komande italijanske operacije Kfor general Frančesko Paolo Filjuolo istakao je danas da će vojnici ove zemlje nastaviti da podržavaju „poštovanje vladavine zakona i dostojanstva svih ljudi, bez obzira na etničku pripadnost i verska uverenja".

On je ovo rekao na ceremoniji primopredaje dužnosti u Regionalnoj komandi Kfor “Zapad” koja je održana danas u bazi “Vilađo Italija”.

U saopštenju Kfora se navodi da je pukovnik Frančesko Ferari novi je komandant Regionalne komande Kfora “Zapad” koju čine pripadnici italijanskog kontigenta.

Ferari je primio dužnost od dosadašnjeg komandanta, pukovnika Gabriela Vake.

Istovremeno, došlo je i do smene italijanskog kontigenta snaga Kfor tako što je 11 Bersaljeri puk zamenio 1. Bersaljeri puk.

Komandant Kfor, general Ozkan Ulutaš izrazio je zahvalnost pukovniku Vaku za izvanredne rezultate koje su on i njegovo osoblje postigli tokom svog mandata, u podršci mandatu Kfora na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, i za njihov uticaj na uspeh misije.

“On je istakao izuzetne operativne standarde 11. Bersaljerijskog puka i njihovu efikasnu saradnju sa kontigentima iz Albanije, Austrije, Hrvatske, Moldavije, Severne Makedonije, Poljske, Švajcarske i Turske koji su raspoređeni u Regionalnoj komandi Kfora Zapad”, stoji u saopštenju Nato.

Ceremoniji su prisustvovali i ambasador Italije u Prištini Antonel De Riua, zamenik komandanta Kfora, brigadni general Federiko Bernaka, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, verskih zajednica i lokalnih vlasti.