Gervala: Kap prelila čašu, otvoren Lajčakov stav u korist Srbije

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ponovila je u intervjuu za Glas Amerike optužbe Kosova na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekavši da 14. septembra, prilikom poslednje, neuspele runde razgovora u Briselu, nije bio prvi put da se Lajčak pokazao potpuno jednostrano u procesu, u kojem bi, kaže, Evropska unija trebalo da bude nepristrasna.

"Nekoliko puta smo interno izrazili nezadovoljstvo kako Lajčak vodi dijalog. Prošle nedelje je kap prelila čašu. Lajčakov stav u korist Srbije bio je veoma otvoren. Dokumenti koji su pripadali Srbiji predstavljeni su kao predlog EU. Stoga nam je postalo nemoguće da nastavimo ovaj proces, u ovom obliku. Više puta smo u svojim internim kanalima pozivali Evropsku uniju da bude opreznija kako bi ovaj dijalog imao šansu da uspe", rekla je Gervala.

Dodala je da Aljbin Kurti nije koristio oštar jezik kada je govorio o Lajčaku, već da je pokazao "realan razvoj događaja u dijalogu".

"Dijalog u Briselu, koji nema strategiju ili ima samo strategiju od sastanka do sastanka, koju na svakom sledećem ponovo menjamo, osuđen je na propast. Poslednje dve godine su pokazale da je propalo ono što je Miroslav Lajčak želeo da postigne ili je bar izjavio da želi da postigne u okviru procesa dijaloga. Potreban nam je proces koji je pravedniji za obe strane", navela je Gervala.

Na pitanje kako ocenjuje stavove EU, koja podržava Lajčaka, Gervala kaže da stavovi ne mogu da iskrive stvarnost, a to je neuspeh procesa dijaloga bez strategije, bez plana, jednostrano i bez ikakve šanse da se realizuje dogovor koji je dogovoren i u Briselu i u Ohridu.

Pozvala je međunaordnu zajednicu da pomogne da se što pre sprovede sporazum za koji im je, kako kaže, rečeno da je to sporazum koji ide u prilog Kosovu.

"Činjenica da je Srbija promenila mišljenje o prihvatanju ovog sporazuma ne bi trebalo da dovede do oklevanja naših partnera da još upornije traže njegovu primenu", kazala je ona.

Navodi i da je deo problema koje imaju sa Lajčakom taj što ne znaju koja je strategija EU jer, kako kaže, to pokazuje Lajčakovo menjanje mišljenja o merama koje je Vlada Kosova preduzela za deeskalaciju situacije na severu.

"Zapravo, do sada nikada nismo dobili jasne, precizne zahteve šta znači deeskalacija situacije na severu naše zemlje. Ako danas odete u severne opštine, videćete da je situacija mirna, uopšte nije napeta, ljudi su otišli ​​sa ulice, institucije nastavljaju sa radom, a mi smo u međuvremenu otvorili put za nove izbore. Sada ostaje Srbiji, ostaje predstavnicima Srba na Kosovu, ostaje da Evropska unija i naši partneri realizuju traženo, odnosno da realizuju peticiju sa 20 odsto potpisa kako bi izbori u te četiri opštine mogu se održati", kazala je Gervala.

Dodaje da su institucije Kosova uradile sve što je bilo potrebno.

Kaže da normalizacija podrazumeva da su obe strane zainteresovane za nju, a da taj interes u Srbiji uopšte ne vide.

Dodala je i da je prihvatanje Ohridskog sporazuma koji obezbeđuje de fakto, a ne de jure priznanje, najveći kompromis koji je Kosovo napravilo i ukazuje da do sada nije viđena nikakva ocena tog kompromisa.