Gervala u Rimu o značaju integracije Zapadnog Balkana u EU

Donika Gervala
Izvor: Facebook

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala danas je u Rimu, na Ministarskom sastanku „Prijatelji Zapadnog Balkana", predstavila uspehe Kosova, ali i ukazala na „potrebu za novim pristupom Srbiji“, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Ona je istakla značaj integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju bez odlaganja, kao i promene pristupa EU u odnosima sa, kako je navela, „neprijateljima demokratije“.

Ukazala je i na važnost mira i stabilnosti u regionu.

Nevela je da je Kosovo napredovalo u razvoju demokratije, u oblastima vladavine prava, zaštiti prava manjina, kao i u ispunjavanju kriterijuma za članstva i usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

„Moramo se pobrinuti da se ne ponove strašni događaji od 24. septembra prošle godine, kada se Kosovo suočilo sa činom srpske agresije. Da bismo ovo sprečili, moramo uspostaviti odgovornost države i kaznene mere protiv akata agresije koji izazivaju i podstiču sukobe“, rekla je Gervala.

Zahvalila je italijanskom kolegu, šefu italijanske diplomatije Antoniu Tajaniju na podršci Kosovu i istakla posvećenost Prištine stvaranju trajnog mira i stabilnosti.

Navela je i da je za postizanje normalizacije, regionalne saradnje i ekonomske integracije potreban demokratski napredak u svim zemljama Zapadnog Balkana, vođen zajedničkim vrednostima i strateškom orijentacijom.

„Suočavamo se sa zajedničkim izazovima i zajednički napori su neophodni da bismo ih prevazišli“, dodala je Gervala.