Građani pitali ambasadora Hila zašto Amerika podržava OVK

Kristofer Hil
Izvor: Politika

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil odgovaraće u narednih nekoliko dana na pitanja koja mu građani budu postavljali na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, izjavio je ataše za štampu američke ambasade Metju Andervud. Među više od 150 pitanja koja su pristigla, česta su ona poput "zašto nastavljate da podržavate terorističko-separatisticki režim OVK na Kosovu" ili ''kada planirate da povučete priznanje Kosova'', prenosi Politika.

Amabsadora su pitali i kako gleda na kršenje povelje UN kada je NATO izvršio krivično delo agresije na suverenu državu SRJ i koja je norma međunarodnog prava bila osnov za to.

Među prvim pitanjima koja su stigla je i molba ambasadoru da pomogne da Novak Đoković zaigra na US Openu.

Andervud je rekao da ambasador uvek traži načine da direktno komunicira sa građanima Srbije i da se u američkoj ambasadi nadaju da će ta inicijativa biti popularna.

"Ukoliko bude uspešna, svakako ćemo razmotriti da je nastavimo u budućnosti. Građani imaju nekoliko dana za postavljanje pitanja i nadamo se da ćemo prve odgovore objaviti uskoro", naveo je Andervud za Tanjug.

Prema njegovim rečima, svi zainteresovani bi trebalo da prate platforme ambasade na društvenim mrežama.

"Danas smo pokrenuli ovu inicijativu i zadovoljni smo što gradani već postavljaju dosta promišljenih pitanja", rekao je Andervud i naglasio da odgovori uskoro stižu.

Amabsadoru Hilu već je stiglo više od 150 pitanja, na nalozima "Američka ambasada" na Fejsbuku i Tviteru, a većina ih se odnosi na Kosovo i NATO agresiju.

Jedan od tviteraša priliku je iskoristio da zamoli ambasadora Hila da učini nešto za najboljeg igrača tenisa na svetu.

"Vaša ekselencijo, da li možete da učinite nešto da Novak Đoković može da igra na turniru US Open kao specijalni izuzetak, radi prijateljstva Srbije i SAD i zato što je jedan od najboljih igrača na svetu? Neka to bude jedan 'jedinstven slučaj' u našu korist", naveo je taj korisnik Tvitera.

Ambasada je na nalozima na Fejsbuku i Tviteru navela: "Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajedni;ka budu'nost, postavite pitanje u komentaru ili koristeći hešteg #SADznate i uskoro vas očekuje odgovor od ambasadora Hila".

Za dva sata na Tviteru bilo je više od 100 pitanja i komentara, među kojima je akcenat stavljen na Kosovo i na odnos SAD prema Srbiji.

Jedno od pitanja odnosilo se i na ponašanje Hrvatske povodom najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata.

"Kakav je stav Vaše vlade povodom tradicionalne hrvatske proslave najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata? Šta kažete na negiranje zločina zvanog 'Oluja' i na to što niko nije odgovarao", pitao je jedan korisnik Tvitera i dodao da pitanje ima direktne veze sa odnosima SAD i Srbije.

Neke tviteraše interesuje i izvoz oružja u SAD, kao i to da li Burger King uskoro stiže u Srbiju.

Nisu izostala pitanja i o intevjuima za "Zelenu kartu", ni da li će i kada Amerikanci vratiti zemlju Indijancima. 

Pojedine interesuje da li SAD planiraju konkretne aktivnosti u smislu pomoći Srbiji da do 2025. bude spremna za članstvo u EU, a kasnije i za članstvo u NATO.

Jedan od tviretaraša pita "kada su i zašto SAD zaboravile čistu i iskrenu dušu srpskog naroda".

"Kako vidite saradnju SAD i Srbije u IT sektoru i startap ekosistemu u narednih pet do 10 godina", jedno je od pitanja za ambasadora kao i ono ''zašto Rusija ne može da ima vojnu bazu u Srbiji''.

Zajednica na Fejsbuku, koja broji više od 265.000 pratilaca, nešto manje je aktivna pa je za dva sata stiglo tek 40 pitanja.

Jedno je, pored uobičajenih vezanih za Kosovo, ''da li će zločinci odgovarati za NATO agresiju i ubistva dece'', kao i ono ''da li će građanima Srbije konačno biti ukinute vize''.

Tu je i pitanje za ambasadora da li planira da napravi alumni mrežu onih koji su studirali u Americi i vratili se u Srbiju, da mogu da se umreže.