Grdžaljiu: Kosovo je postalo eksperimentalni prostor gde se odvija borba za moć

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu smatra da su nedavno organizovani politički skupovi, pre početka predizborne kampanje, jasan pokazatelj da je Kosovo eksperimentalni prostor u kome se stranke bore za moć, prenosi Ekonomia Onlajn.

Grdžaljiu je istakao da organizacija takvih skupova demotiviše građanina i dokazuje da je Kosovo izuzetno politizovano.

„Mnogo puta smo izjavili da je kovid-19 politizovan na Kosovu. Ako napravimo analizu nove političke kampanje, najbolje se vidi kako se Kosovo pretvorilo u eksperimentalni prostor u kome je borba za vlast beskompromisna. Politički skupovi imaju pravo da se organizuju, održe i sve ovo definitivno demotiviše građane i dokazuje da je Kosovo izuzetno politizovano. Građani i ekonomija su oštećeni mnogo više od politike“, rekao je Grdžaljiu.

On podseća da se na Kosovu ne sprovode mere ekonomskog oporavka i da su planovi za podršku preduzećima i nakon godinu dana i dalje su u paketu za oporavak.

Grdžaljiu dodao da građani ne samo da neće dobiti 300 evra, već je mnogo onih koji nisu uspeli da dobiju ni 170 evra iz Paketa za vanredne situacije.

“Tačno je da je na Kosovu bilo mnogo više obećanja nego realizacija. Dok zemlje regiona sprovode petu strategiju, planovi za poslovnu podršku na Kosovu i dalje su u paketu za oporavak nakon godinu dana. Paket koji je politizovan i mnogo više je verbalno promovisan nego što se primenjuje u praksi. S tim u vezi imamo podršku za određene sektore, ali niko ne plače zbog nevolje radnika i ne samo 300 evra koje neće dobiti, već je mnogo njih koji ni 170 evra iz hitnog paketa nije dobilo”, navodi on.

Bivši predsednik PKS naglašava da ni mnogo stabilnije zemlje od Kosova ne bi mogle sebi da priušte tri vlade u roku od godinu dana. Zbog toga će, kako kaže, najveću štetu trpeti radnici i sve će to uticati i na ekonomski i na socijalni aspekt, ali pre svega na psihološki, jer su ga građani izgubili nadu da će imati koristi od pružene ruke institucija.

On je ocenio da je sada situacija na Kosovu alarmantna jer postoje samo 34 miliona evra budžetskih rezervi za oporavak.

“Alarmantna je situacija, jer je država sa budžetskim rezervama od 34 miliona evra najveća beda i kada se tome doda činjenica da postoje samo obaveze, a novac ne postoji, onda to najbolje dokazuje da se Kosovo nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi. Ono što je dobro za Kosovo je što Centralna banka nadgleda finansijski sektor, depoziti građana su porasli na više od 4 milijarde evra. Ali, u zemlji u kojoj je politička agenda primarna, biće teško razmišljati o ekonomskom oporavku. Ako se te obaveze ne ispune, gubici će biti veliki, ali sada smo u predizbornoj kampanji i mnogo manje razmišljamo o građanima i privatnom sektoru“, rekao je Grdžaljiu.

On je naveo da je pomoć dijaspore bila čak dva puta veća od paketa ekonomskog oporavka i da je to bila dobra injekcija za kosovsko društvo.

Kada su u pitanju predstojeći izbori, Grdžaljiu smatra da će građani dati poverenje programskim platformama stranaka, a ne pojedincima.

“Vreme je da učinimo više za državu i građane. Stoga želim da verujem da će građanin na ovim izborima glasati za program platforme, a ne pojedinac. Ako građani nastave da odlaze, za to je kriva kosovska politika", zaključio je Grdžaljiu.