Guvernerka Ajove Kim Rejnolds stiže u posetu Kosovu

Kim Rejnolds
Izvor: Reporteri

Guvernerka Ajove Kim Rejnolds sutra će boraviti na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, prenosi Reporteri.

Guvernerka Rejnolds održače sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Od izbijanja krize na severu Kosova izazvane upadom kosovskih specijlaca u opštinske zgrade i nametanjem nelegitimnih albanskih gradonačelnika, a zatim i neosnovanim hapšenjima Srba, zbog čega meštani srpskih opština već skoro četiri nedelje mirno protestuju, Kosovo nije posetio nijedan visoki američki zvaničnik. 

Zbog odbijanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da sprovede plan EU i SAD od tri tačke za deeskalaciju, što uključuje povlačenje policije i gradonačelnika, nove izbore i formiranje Zajednice srpskih opština, iz Vašingtona i Brisela su vlastima u Prištini zapretili i sankcijama. One uključuju i svojevrsnu izolaciju Kosova, odnosno obustavljanje poseta evropskih i američkih zvaničnika na visokom nivou Kosovu, i obrnuto, odlazak kosovskih lidera u SAD  i EU.

Početkom juna planiranu posetu Kosovu otkazao je funkcioner američke administracije, pomoćnik sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Tod Robinson.