Hadžiu: Lica osuđena za nasilje u porodici neće moći da se kandiduju za javne funkcije

Aljbuljena Hadžiju
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu istakla je na sednici Saveta za demokratiju i ljudska prava da je aktuelna vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija prva koja sarađuje sa Venecijanskom komisijom kada su u pitanju reforme u domenu pravosuđa i da je Kosovo napravilo krupne korake ka unapređenju Zakona o krivičnom postupku, prenosi RTK.

Hadžiu je navela da je usvojeno da lica koja su osuđena zbog nasilja u porodici i seksualnog nasilja ne mogu da se kandiduju za bilo koju javnu funkciju.

"Omogućili smo da, osim u slučajevima kada sud nekoga proglasi krivim za nasilje u porodici ili seksualno nasilje, lice koje je proglašeno krivim može dobiti i dodatnu kaznu kojom se zabranjuje pravo da se kandiduje za bilo koju javnu funkciju od tri do deset godina", izjavila je Hadžiu.

Upozorila je da, bez obzira na uspehe i dobrobiti koje reforme u pravosuđu donose građanima Kosova i pozitivnih ocena Venecijanske komisije, postoje tendencije da se spreči njihovo sprovođenje.

"Ovo je prvi put da Vlada Kosova sarađuje sa Venecijanskom komisijom za reformu pravosuđa. Kada imamo pozitivno mišljenje Komisije, kao što su slučajevi Tužilačkog saveta, provere, Biroa za oduzimanje imovine, šta znači slati ih Ustavnom sudu? Odgovor je da postoje stalne tendencije da se spreči sprovođenje reformi pravosuđa", dodala je Hadžiu.