Hajdari: Od programa Zajedničkog tržišta sa EU očekujemo 4, 2 milijarde evra

Rozeta Hajdari
Izvor: Albanian post

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) Rozeta Hajdari izjavila je na godišnjoj konferenciji za medije da Kosovo drugu godinu za redom beleži samo uspehe, navodeći da su završetak zakonodavnog okvira, očigledno poboljšanje tržišta, usklađivanje sa EU i osnivanje Agencije za preduzeća samo neki od realizovanih projekata u okviru njenog resora, prenosi Ekonomija onlajn.

Hajdari je dodala da je tokom ove godine Kosovo postalo deo Zajedničkog tržišta sa EU i da se očekuje da će od tog projekta dobiti do 4,2 milijarde evra.

"Ovaj program ima za cilj jačanje, unapređenje, zaštitu potrošača i unapređenje finansijskog sektora. Potpisali smo i protokole o saradnji sa zemljama kao što su Češka i Mađarska. Kosovo je imalo povećanje izvoza od 797 miliona evra sa zemljama poput Nemačke i Francuske, a trgovinski bilans poboljšan je sa 9,1 na 6,1. Nadzor nad tržištem ove godine bio veći nego ikad, sa ukupno 379 inspekcija", istakla je Hajdari.

Navela je da je tokom ove godine usvojeno sedam zakona i dva pravilnika.

"Zakon o tehnološko-industrijskim parkovima, nacrt zakona o zaštiti potrošača, inspekcija tržišnog nadzora ispunjava dugo očekivanu reformu kroz proces stabilizacije i pridruživanja, uz usvajanje ukupno 20 zakona, od kojih je pet još u fazi razmatranja u Skupštini", kazala je ona.

Poručila je da je plan njenog resora da se prošire industijski kapacitei i otvore nova radna mesta.